Hlavní obsah

Slavný pistolník a ochránce práva nabídne kolaloku v Brně

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolty budou opět proklatě nízko a dekolty hodně hluboko. Slavná parodie Jiřího Brdečky, která se za více než sedmdesát let od svého vzniku dočkala desítek divadelních zpracování, potěší od soboty milovníky dobrého muzikálu a humoru v Městském divadle v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ivana Vaňková a Kristian Pekar na zkoušce jako Joe a Tornádo Lou

Článek

Limonádový Joe, jehož příprava nyní vrcholí, bude oblékat teplé prádlo v chladných nocích v sedmatřiceti reprízách. Muzikál se bude dávat pouze dva měsíce a produkce chystá řadu překvapení.

„Uchopit takové téma, které vlastně už patří k národním pokladům a které je pro většinu lidí už téměř kultovní záležitostí, není nikdy jednoduché. Většina diváků, především z té starší generace nebo i ti mladší, kteří filmovou podobu pánů Brdečky a Lipského mají takříkajíc pod kůží, má tendenci divadelní představení srovnávat právě s filmem. A to jsme nechtěli, byť samozřejmě většina slavných hlášek opět zazní, stejně jako všechny slavné melodie z filmu a některé písničky, které se už do filmu nedostaly ještě i navíc,“ uvedl režisér brněnského muzikálu Petr Gazdík.

Jak dodal, hodně mu pomohla technika i scéna Petra Hlouška, na které by měl divák vidět tak jako ve filmu to, co vidět má. I s pomocí světel a dalších efektů. „Nesnažili jsme se však vytvořit podobu westernového města, ale spíš podobu divadelní scény s výtvarnými prvky, které nesou rukopis dobových ilustrací jaké známě například z verneovek, tedy stylu rytin 19. století. Rozhodně jsme se však chtěli vyvarovat napodobování herců filmových. To bývá dost často trapné. Ovšem jak se Limonádník podařil nám, to řeknou až diváci,“ dodal režisér.

Padesát herců

Koňskou operu předvede na scéně ve výpravném muzikálu na 50 herců, které doprovodí desítky muzikantů pod vedením dvou dirigentů Dana Kalouska a Emy Mikešové. Kostýmy připravila Eliška Ondráčková. V choreografii Lucie Holánkové bude v hlavních rolích zpívat a tančit Lukáš Janota nebo Kristian Pekar, jejich vyvolenou bude Ivana Odehnalová nebo Sára Milfajtová, zákeřného Horáce si zahrají Jan Apolenář, Alan Novotný nebo Viktor Skála, Tornádo Lou vytvoří Jana Musilová nebo Ivana Vaňková.

První dramatizace Brdečkova příběhu se objevila už v roce 1944 v pražském divadle Větrník. S množstvím dnes již notoricky známých písní se však poprvé parodie odehrála až po válce v divadle ABC v roce 1946.

Reklama

Výběr článků

Načítám