Hlavní obsah

Respect opět zve na originální umělce z Afriky i Asie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už popatnácté se nejlepší český world music festival Respect usídlí u Vltavy na pražské Štvanici. O víkendu 16. - 17. června tam uvítá originální soubory a sólisty z Afriky, Asie i Evropy, jako jsou Jagwa Music, Duquende, Arifa, Roland Tchakounte či Conjunto Angola 70's.

Foto: roland-tchakounte.com

Roland Tchakounte, africký bluesman

Článek

Mezi hlavní hvězdy patří Duquende, zpěvák slavného kytaristy Paca de Lucii, jehož drsný hlas připomíná např. náladu Gipsy Kings. Duquende je považován za nástupce největší flamencové osobnosti 20. století Camarona a vedle tradičních písní  má v repertoáru i Leonarda Cohena.

Kytarista a zpěvák Roland Tchakounte přiveze subsaharské blues. Své ponuré brumlání proplétá kytarovými sóly,  v nichž se potkává John Lee Hooker s Markem Knopflerem na pozadí afrických rytmů. Kamerunský rodák začínal coververzemi Jamese Browna a Jimiho Hendrixe a moderní rhythm and blues více propojoval s africkou tradicí.

První album Bred Bouh Shuha Blues vydal roku 1999. Následovalo akustické Abango v roce 2005 a turné po Americe, Kanadě a Evropě. O tři roky později natočil elektrické album Waka a následovala další turné po celém světě. Mezi své vzory řadí Roberta Johnsona, Edmora Jamese, Muddy Waterse a Ali Farku Touré.

Punkovou energii na africký způsob ztělesňují Jagwa Music z Tanzanie, kteří propojili africké perkuse, bizarní zvuk laciných kláves Casio a megafonů. Proslavili se na dánském megafestivalu Roskilde.

Karandila Jr. je skupina nadaných dětí z bulharských romských ghett. Původně školní projekt, koncipovaný jako záchrana mizející kultury, založil trumpetista Angel Tichaliev, který kolem sebe shromáždil sestavu sedmnácti dětí mezi 10 a 18 lety.

Dále vystoupí skupina Arifa (all-star band s hudebníky z Turecka, Iráku a Rumunska se základnou v Holandsku), Conjunto Angola 70's (zlatá éra africké psychedelie) či projekt Soul Motion bosenské zpěvačky Nataša Mirković a Nenada Vasilice, kteří hrají staré jugoslávské hity od legendární skupiny Gorana Bregoviće Bijelo Dugme, které posouvají do bluesové roviny, nebo Terah Taali z indického Rádžastánu.

Foto: Respect

Soul Motion

„Stejně jako v minulých letech nám i letos jde především o objevování nových teritorií ve world music. Návštěvníkům festivalu nabídneme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světe děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ říká ředitel a zakladatel Respect festivalu Borek Holeček.

Pořadatelé slibují také program pro děti (výtvarné a sportovní aktivity, skákací hrad i přebalovací stůl). Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Příjemnou a nepostradatelnou součástí Respectu je netradičně také etnické jídlo, kavárna, čajovna atd. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena sleva na vstupném o 100,- Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.

Vstupenky se prodávají v síti Ticketpro do 10. dubna za pouhých 400 korun, pak za 450 korun do 20. dubna a později za 550 (nebo 450 jen na jeden den). Dva rodiče s dětmi do 15 let zaplatí dohromady 600 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám