Hlavní obsah

Elán: dobrý výkon pro plnou Letnou

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pět minut po půl jedenácté v sobotu v noci uzavřela spleť barevných světel z velkolepého ohňostroje Megakoncert slovenské skupiny Elán na pražské Letenské pláni. Černou oblohu bez hvězd pomalovala už chvíli předtím, než viditelně dojatý Jožo Ráž odzpíval poslední akordy hitu Voda, čo ma drží nad vodou.

Článek

Pakliže se na sklonku května mnozí vysmívali nápadu Elánu uskutečnit na "posvátném" letenském rynku koncert necelé dva měsíce poté, co jej obsadili Rolling Stones, v sobotu jim běhal mráz po zádech.

Do zmenšeného areálu (v porovnání se stounovským) před fotbalovým stadiónem Sparty přišlo nakonec na padesát tisíc diváků. Za věrnost dostali více než třicet skladeb klasického repertoáru s bonusy v podobě úplných albových novinek Tretie oko, Cigary idú do neba a Láska moja.

Žádný playback

"Na určité období, minimálně pro tento a příští rok, je to poslední koncert Elánu," upozornil na sobotní tiskové konferenci klávesista Vašo Patejdl. "Připravili jsme průřez celou naší dosavadní tvorbou." Elán přicestoval do české metropole den před koncertem, když dva měsíce doma v Bratislavě vše pečlivě chystal. Rozhodl se, že mezi písničkami nebude filozofovat, rozezpívat dav zkusí leda tak dvakrát a především podá životní výkon.

Platí to zejména o Jozefu Rážovi. Když se před dvěma lety po nehodě se skupinou na pódia vrátil, měl problémy zazpívat to, co pro něho v minulosti nebyl problém. Tentokrát byl sebejistý, jako za starých časů. Paradoxně měl více problémů s intonací v nižších polohách, pověstné elánovské fistule zvládali spolu s kytaristou Balážem a klávesistou Patejdlem výtečně.

"Nebudeme hrát na playback," odsekl předtím Ráž na pochybovačný dotaz, zda jeho skupina bude schopna dychtivé diváky ve stávající formě uspokojit.

Elánu navíc na pódiu pomáhal čtyřčlenný dívčí sbor, velmi zdatná posila. K tomu si v rozšířené verzi koncertní sestavy přivezl ještě vynikajícího kytaristu Henryho Tótha, který pak několikrát doslova exceloval. Nejnápadněji v intimní písni Ja viem, kdy na pódiu zůstal pouze s klávesami a zpěvem Patejdla.

Hudba pro všechny

"V noci z pátku na sobotu jsem nezamhouřil oči," přiznal Ráž a jeho nervozita byla na pódiu v prvních chvílích patrná. Koncert zahájili titulní písničkou z právě vycházející desky Tretie oko, kterou diváci dosud nemohli znát, a tak mu hlasivkami nepomohli.

"Nazdar kamarádi," vykřikl poté na uvítanou a odstartoval kolotoč návratů do osmdesátých let, která byla v historii kapely nejsilnější. Po skladbě Kamaráti následovaly Vymyslená, ploužák Ulica, Zloděj slnečníc a při Človečině (kterou strohý Ráž uvedl jenom slovy "Čichám, čichám...") už dobrých devadesát procent hrdel na místě pělo jako jeden muž.

Dvěma malým pódiím, na nichž se od čtyř hodin odpoledne střídaly předskupiny, vévodila obří plátna. Promítalo se na ně dění na scéně i historické záběry ze starých klipů Elánu.

Koncert vrcholil dvěma dvouskladbovými přídavky. Písničku Nie sme zlí zpívali tři patnáctiletí výrostci s cigaretou u pusy tak naléhavě, že nechtíc potvrdili generační nevyhraněnost skupiny. Za nimi se dvojice třicátníků láskyplně objímala a hned vedle tančil v tranzu bezdomovec se svou opilou hopsandou. Nahoře na  pódiu se Ráž už dávno zbavil trémy.

Velmi vlídně přijalo publikum i předskupiny. Lojzo, Peter Nagy, Miroslav Žbirka a Katapult zahráli své největší hity, začínající zpěvule Linda a Alice Konečná zase vyzkoušely, co jejich tvorba udělá s lidmi. Zatím nic moc.

O penězích nechtěl nikdo mluvit

"Je neslušné o tom hovořit," odpověděl kytarista Elánu Ján Baláž na otázku Práva týkající se honoráře skupiny. "Vztahy mezi námi a pořádající agenturou jsou natolik korektní, že já například doteď nemám smlouvu," přidal se Vašo Patejdl a těžko říct, zda si to vymyslel, nebo byl před riskantním podnikem tak naivní. Tím spíš, když jeho kapela nejméně další rok a půl na pódia nevkročí, jak potvrdila.

Jožo Ráž byl přece jenom otevřenější: "Ze sedmi set padesáti korun za lístek jde do rozpočtu skupiny sto padesát až dvě stě."

Pokud tedy bylo na Letné padesát tisíc platících diváků, převedla si kapela na své konto - při kalkulaci s průměrem 175 Kč za vstupenku a po záměrném vytěsnění dražších lístků (jejichž rozdíl padl na rostoucí náklady a to, že dětem do dvanácti let se prodával vstup za 250 Kč) -  8 750 000 Kč.

Jenomže pozor, dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, Právu prozradil, že akce nebude prodělečná pouze v momentě, kdy přijde 66 000 diváků. Při střízlivých odhadech a mnoha konzultacích na Letné tolik diváků nebylo.

Anketa

Byli jste tam?
ne
39,5 %
ano
54,7 %
ano, ale jen za plotem
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Vstupenky i zadarmo

Rozpačitě reagovali návštěvníci koncertu na setkání s neoficiálními dealery, kteří nabízeli lístek ke stání v hodnotě 750 korun za částky od dvou do tří set korun. Někteří šťastlivci měli možnost pořídit vstupenku i za padesátikorunu a občas bylo slyšet i výkřiky "vstupenky zdarma!". Pokud se někdo opozdil a toužil sedět, nebyl to žádný velký problém. V pokladně blíže Letenskému náměstí měli ještě před 18. hodinou dostatek míst i k sezení, ovšem za 2400 korun.

Jana Linková

Reklama

Související články

Vašo Patejdl muziku na hřebík nepověsí

I když do historicky největšího koncertu Elánu v sobotu 20. září zbývá už jen pár dnů, zpěvák a klávesák legendy mezi rockovými skupinami Vašo Patejdl...

Výběr článků

Načítám