Hlavní obsah

Jožo Ráž: Nevím, proč jsem po nehodě zůstal na světě

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elán vydal nové album Tretie oko a v sobotu se chystá na největší koncert své kariéry - na vystoupení na Letenské pláni, na které se prodalo šedesát tisíc vstupenek. Ještě jsou k mání lístky k stání, na místě se budou prodávat za 950 korun, do pátku si je lze koupit za 750 korun. Dost důvodů pro rozhovor s Jožo Rážem.

Foto: ZŠ Slovenská

Šárka Kašpárková při focení s žáky

Článek

Rolling Stones odehráli v červenci na Letenské pláni v Praze koncert pro pětasedmdesát tisíc diváků. Kolik jich přijde v sobotu na vás?

Mohlo by přijít i dvě stě padesát tisíc, ale reálně si myslím, že přijde minimálně osmdesát tisíc. Doufám, že nás naši fanoušci nezklamou. Je to jediný letošní koncert, příští roky nebude žádný.

Proč?

Máme jiné plány. Jsou sice hudební, ale netýkají se hraní. Nezlobte se, nechci být konkrétní.

U příležitosti koncertu vychází vaše jednadvacáté album Tretie oko. Proč jste je takhle pojmenovali?

Třetí oko je třetí oko. Kdo ví, o čem mluvím, ten ví. Kdo to neví, tomu to jednou větou nevysvětlím. Třetí oko má každý, jenomže ne všichni ho dokáží používat a ne všichni vědí, že ho mají. Já ho mám a používám.

Odjakživa?

Můžete si klidně myslet, že se mi otevřelo až při mé nedávné nehodě. Takové věci se stávají. Já ho ale využíval už dvacet let předtím. Naučil jsem se to z literatury a pak jsem pokračovat samostudiem. Vím toho dost o psychotronice a magii. Možná bych je uměl i praktikovat, ale nedělám to. Když jsem byl mladý a začal jsem se těmi věcmi zabývat, myslel jsem si, že jsou důležité. Dnes vím, že fungují, ale nechytám se jich. Dodnes jsem například nenašel odpověď na otázku, proč jsem po nehodě zůstal na tomhle světě. Věřím, že se to někdy dozvím.

Objevují se tato témata na nové desce mimo titulní skladbu Tretie oko?

Řekl bych, že se objevují ve všem, co dělám. Ta deska je velmi zajímavá a podle mě velice kvalitní. Otextoval ji částečně Boris Filan. Když zpívám jeho texty, běhá mi mráz po zádech. Týká se to především písniček Tretie oko, Šaman, což je pocta Mariánu Vargovi, Depka, Láska moja a dalších.

Filan s vámi ale řadu let nespolupracoval, čili jde o pozoruhodný návrat.

Před deseti lety prohlásil, že nebude dělat texty pro podnikatele, a přestal nám je psát. Nelíbilo se mu, že jsme přestali dělat muziku a víc se věnovali byznysu. Potom se stal podnikatel i z něho a postupně prožíval to, co my. Kamarádili jsme spolu a my pevně doufali, že se ke psaní textů vrátí. Teprve letos jsme ho přesvědčili.

Proč je pro vás Filan tak důležitý?

Protože je to nejmoudřejší člověk na světě. Denně například přečte dvě knihy a s texty si dává obrovskou práci. Podle mého názoru u nás dělá nejlepší texty. Má dar vyhmátnout podstatu mé duše. Naprosto mi rozumí.

Anketa

Navštívíte koncert Elánu na letenské pláni?
Ano, nemohu si ho nechat ují
20 %
Ne, i když bych rád/a, ale je příliš drahý
30,4 %
Ne, Elán mě už nezajímá
14,2 %
Ne, Elán mě nikdy nezajímal
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Tretie oko a spousta klidu

Elán je generační kapela osmdesátých let. Postupem času ale byla jeho úloha přehodnocena, dokonce si získal díky některým pozdějším promečiarovským postojům řadu odpůrců, leč nad vším nakonec zvítězily silné písničky. Proto si může dovolit koncert na Letenské pláni a proto na něj pamětníci a mládež přijdou.

Nové album Tretie oko je prý poslední. Kdyby to byla pravda, je vše v pořádku, neboť deset posledních let prokázalo, že kapela už dávno všechno řekla. Nahrála jednoduché písničky, jejichž šance ulpět v paměti končí s posledním akordem.

Vrátil se sice textař Boris Filan, ovšem ve velmi kolísavé formě. Napsal pozoruhodná slova k titulnímu Tretiemu oku a skladbě Láska moja, nakupil ale i nicneříkající zvěsti do písní Cigary idú do neba či Zaklínanie depky. Z textařů kolekce je přesto nejlepší.

Je zvláštní, co všechno je Elán schopen nahrát. Skladbám povětšinou chybí silný melodický nápad (výjimky jsou Tretie oko, Láska moja a Strážca pečatí), nálada, spanilé texty, nicméně kapela je přesto vydává. Dělá to s bohorovným nadhledem, protože je v situaci, kdy nemůže dosáhnout víc. Její jméno žije a bude žít, její renomé přešlapuje na místě a její budoucnost je růžová. Spousta navršeného klidu svědčí o tom, že Elánu už o nic nejde.

Elán: Tretie oko, BMG, 54:55

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám