Hlavní obsah

Znásilňoval malou dcerku své družky, dostal sedm let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na sedm let za mříže poslal ve čtvrtek plzeňský krajský soud v Plzni třiačtyřicetiletého Josefa Brunovského ze Sušice za zvlášť závažný zločin znásilnění nezletilé dcery své družky. Rozsudek byl vynesen v jeho nepřítomnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Soud jej tak uznal podle žaloby vinným z toho, že téměř rok ve svém bydlišti nejprve osahával a pak donutil k orálnímu sexu nezletilou desetiletou dívenku. Žalovaný od počátku vše popíral. Soud vyšel ale z výpovědi poškozené, která byla jediným přímým důkazem.

„Dítě vypovídalo jen v přípravném řízení velmi podrobně a přesvědčivě. Celá věc vyšla najevo, až když se dívenka svěřila své babičce, která celou věc nahlásila policii. Znalec přitom potvrdil věrohodnost dítěte. Poměry v rodině dokreslovaly i výpovědi dalších svědků, ať už to byla babička, nebo starší sestra poškozené. Obě se shodly, že matka se o malou moc nezajímala, a naopak ji před soudem stavěla do horšího světla, než tomu ve skutečnosti je,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Tomáš Bouček.

Sama starší dcera svou matku označila za problémovou a podle znalkyně matka je typickým příkladem, kdy se žena snaží zachovat vztah i na úkor poškozené dcery.

„Matka sice poukazovala na výchovné problémy své mladší dcery, ty ale vyplývaly z toho, že dítě na své problémy chtělo upozornit. Výpovědi tedy vyzněly ve prospěch poškozené dívenky. Soud pak přihlédl k tomu, že žalovaný znal dobře věk dítěte, navíc mu přitěžuje, že se trestného chování dopouštěl po delší dobu v mnoha případech. Polehčuje mu předchozí řádný život, proto jako přiměřený trest mu uložil soud sedm let ve vězení s ostrahou,“ dodal Bouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám