Hlavní obsah

Zkušební komisaři opravovali testy žáků autoškol, obvinili je kvůli úplatkům

Děčín

Policie obvinila ve Varnsdorfu na Děčínsku kvůli ovlivňování závěrečných zkoušek při získávání řidičského průkazu čtyři lidi z úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou dva zkušební komisaři, kterým policie prokázala přijetí úplatku ve 23 případech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oba obvinění komisaři prováděli zkoušky žadatelů o řidičské průkazy delší dobu v rozporu se zákony. Svoji pravomoc zneužili u 722 žadatelů o řidičské oprávnění, uvedla mluvčí policie Jana Slámová.

Autoškoly nestíhají. Komisařů málo, zdržoval i virus

Domácí

Jedna žena a provozovatel autoškoly pak byli v případu obviněni z podplácení. "Měli opakovaně poskytovat zkušebním komisařům finanční a jiné úplatky za to, že jako zkušební komisaři žadatelům o řidičská oprávnění odkontrolují a opraví testy," uvedla Slámová.

Zkušební komisaři ohroženým druhem? V budoucnu by je mohla nahradit aplikace

AutoMoto

Peníze podle ní předávali minimálně sedm měsíců od začátku letošního roku.

Kriminalisté v souvislosti s případem zasahovali na několika místech, včetně sídla zkušebních komisařů na odboru správních agend a dopravy městského úřadu ve Varnsdorfu. Provedli tři domovní prohlídky a jednu prohlídku nebytových prostor, přičemž zajistili přes milion korun v hotovosti a valuty, které podle policistů pocházely z trestné činnosti.

Za podplácení hrozí až šest let vězení, za zneužití pravomoci až pět let a za přijetí úplatku až deset let vězení. "Ve věci probíhají nadále úkony trestního řízení a u tří osob bude podán státnímu zástupci podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby," dodala mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám