Hlavní obsah

Zkušební komisaři ohroženým druhem? V budoucnu by je mohla nahradit aplikace

Používání mobilu řidičem je v autě zakazováno a trestáno, ovšem indická divize Microsoftu se rozhodla ho využít pro zlepšení bezpečnosti provozu a férovosti zkoušek na řidičák - nahradila jím komisaře. Využití by ale mohlo být širší.

Foto: Profimedia.cz

Smartphone na čelním skle nemusí být vždy jen rozptýlením. (Ilustrační foto)

Článek

Kdo má starší auto, jistě to zná – někde na čelním skle nebo v jeho blízkosti je upevněný telefon, aby navigoval či přehrával hudbu. A sem tam ukázal nějakou tu zprávu nebo jinak řidiče nevhodně rozptýlil. Indická divize Microsoftu ale našla způsob, jak může mobil na skle pomáhat.

A to dokonce v případě, že je přímo uprostřed skla, kde řidiči může velmi snadno překážet ve výhledu. Musí tam být, neboť sleduje provoz před autem i interiér vozu. Aplikace v něm je totiž náhradou zkušebního komisaře při testech na získání řidičského průkazu.

Projekt se jmenuje HAMS, což je zkratka „Harnessing AutoMobiles for Safety”. Pomocí kamer a senzorů v telefonu zjišťuje, jak řidič jede a jak se za volantem chová. Podle naměřených dat pak ohlásí, zda zkoušku splnil, či nikoliv.

Starší video ukazuje výstup z aplikace instalované na telefonu. Vidíme, že systém mimo jiné zvládne číst registrační značky automobilů vpředu. Nejsme si jisti, jak tahle funkce pomáhá bezpečnosti či hodnocení řízení, ale budiž – vývoj je ve stadiu prototypu, nikoliv hotové věci.

Samozřejmě, použití takovéto aplikace jen na testy autoškol je dost úzké. Její využití by mohlo být i poté, např. pro řidiče, kteří se chtějí za volantem zlepšit i v běžném provozu, nikoliv jen díky účasti na nějakém kurzu bezpečné jízdy.

Naráží ale na drobný problém, alespoň u nás, a to nikoliv v souvislosti se saháním na telefon za jízdy. To se tu neděje, systém zapnete a pak už na mobil nesaháte. V odst. 1 § 52 zákona 361/2000 Sb. o silničním provozu stojí, že předměty ve vozidle nesmí bránit výhledu z místa řidiče, a to by mobil uprostřed skla dost pravděpodobně porušoval.

Reklama

Související články

Auto si odemknete jako telefon, plánuje Hyundai

Podobně jako dnes někteří odemykají své smartphony, bude v nedaleké budoucnosti možné odemknout a nastartovat automobil. Plánuje to značka Hyundai, a to už na...

Výběr článků

Načítám