Hlavní obsah

Žena si chtěla přivydělat, podvodník ji připravil o 400 tisíc

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podvodníka narazila při snaze najít si nějaký přivýdělek 59letá žena z okolí Litovle na Olomoucku. Místo toho, aby si něco vydělala, připravil ji o téměř 400 tisíc korun. Právo o případu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Profimedia.cz

Žena vyčíslila škodu na několik set tisíc korun.

Článek

„Začátkem letošního ledna reagovala žena na inzerát nabízející možnost přivýdělku. Krátce nato se s ní telefonicky spojil muž, vydávající se za pracovníka společnosti, která pomáhá drobným investorům s obchodováním s kryptoměnou. Jako vstupní krok po ní požadoval odeslání 6000 korun na jím určený bankovní účet,“ uvedla mluvčí.

Po odeslání platby podle ní žena firmě poskytla kopii občanského průkazu, kartičky k bankovnímu účtu a svoji adresu. Poté v jejím notebooku došlo k instalaci softwaru pro vzdálenou správu.

„Po dokončené instalaci se žena pod legendou ověření solventnosti přihlásila do svého internetového bankovnictví. Pak už jen sledovala, jak muž vytváří a odesílá převodní příkaz na částku téměř 140 000 korun na zahraniční účet. Muž jí ke svému počínání sdělil, že peníze bude mít druhý den ráno zpět na účtu. Dosud jí však nevrátil ani korunu,“ konstatovala Vaňharová.

Žena naletěla falešnému bankéři i policistovi

Krimi

Po asi dvouměsíční marné snaze o navázání komunikace se společností se žena začátkem března dočkala odezvy. Kontaktoval ji muž, který se představil jako zaměstnanec finančního oddělení dané společnosti. Pod záminkou dořešení vzniklé situace po ženě požadoval opětovné přihlášení do bankovnictví.

„Ta neváhala a přihlášení uskutečnila. Výsledek se dostavil záhy, z jejího účtu byly odčerpány další finanční prostředky.” Poté firma opět přestala s ženou komunikovat. Další telefonát od pracovníka společnosti přijala až v červenci.

Domnělému seržantovi ani ministrovi žena z Olomoucka neodolala. Přišla o dva miliony

Krimi

„Důvěřivé ženě 26. července svitla naděje, že záležitost bude konečně dořešena. Podle instrukcí se toho dne několikrát přihlásila do svého bankovnictví. Její počínání ukončila až vybitá baterie notebooku. Po jeho nabití a zkontrolování stavu bankovního účtu ji čekalo nemilé překvapení v podobě žádosti o úvěr ve výši přes 700 000 korun,“ poznamenala mluvčí.

Po tomto zjištění vzala podle ní žena laptop a zamířila do své banky. „Zde jí úřednice zablokovala veškeré přístupy k účtu, vytvořila odstoupení od úvěrové smlouvy a současně jí sdělila, že došlo k vytvoření virtuální kreditní karty, díky které byly z účtu odeslány dvě transakce v celkové hodnotě přes 200 000 korun,“ podotkla Vaňharová.

Muž prodával v bazarech mobily. Po platbě na bitcoinový účet už se neozval

Krimi

Žena poté záležitost oznámila na policii. Informací, zda došlo k vyplacení úvěru, nedisponovala. Způsobenou škodu si prozatím vyčíslila na téměř 400 000 korun.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu,“ dodala policejní mluvčí. Pachateli hrozí až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám