Hlavní obsah

Muž prodával v bazarech mobily. Po platbě na bitcoinový účet už se neozval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Slováka (31), který má na svědomí sérii podvodů na nejvyužívanějších českých inzertních portálech, zadrželi koncem května policisté. Podezřelý je z podvodu téměř 400 lidí, kterým měl způsobit škodu za minimálně tři miliony korun. Hrozí mu za to až osm let za mřížemi. Stíhán je vazebně.

Zadržení podezřelého mužeVideo: Policie ČR

 
Článek

„Na inzertních portálech uveřejňoval inzeráty, ve kterých nabízel k prodeji za výhodných cenových podmínek mobilní telefony a herní konzole. Dodání zboží podmiňoval úhradou kupní ceny předem na bankovní účet bitcoinových směnáren,“ řekl v pátek šéf oddělení kybernetické kriminality v Olomouci Radek Otáhal. V minimálně 28 případech po uhrazení kupní ceny pachatel nikomu z poškozených nikdy žádné zboží nedodal, což ani neměl v úmyslu.

Domnělému seržantovi ani ministrovi žena z Olomoucka neodolala. Přišla o dva miliony

Krimi

Takto získané finanční prostředky, bezmála 400 tisíc korun, použil pro vlastní potřebu, respektive směnil je za virtuální měnu. Trestné činnosti se dopouštěl jen z území Slovenska. V průběhu vyšetřování a po zpracování analýz starších spisových materiálů z celé České republiky se podařilo spojit další dílčí útoky.

Kontrolovaná dodávka byla plná kradených motorek a kol

Krimi

„Způsobená škoda po sloučení všech dílčích útoků spáchaných nejméně od roku 2017, jež zapadají do série, dosáhne minimálně tří milionů korun. Počet poškozených bude bezmála 400,“ uvedl kriminalista Jiří Prečan.

V inzerátech obviněný žádal kontakt výhradně na e-mail, k tomu využíval různé mailové schránky, vytvořil jich k těmto účelům několik desítek. K prodeji nabízel především mobilní telefony a herní konzole v cenovém rozmezí deset tisíc až dvacet tisíc korun. Jako záruku, že se nejedná o podvod, zasílal kupcům kopii dokladů vydaných na různé osoby. Jednalo se o občanské či řidičské průkazy, ale třeba i karty pojištěnce.

Foto: Policie ČR

Zadržení podezřelého muže

Prověřování kauzy se rozběhlo po trestním oznámení, které v září 2020 podal poškozený z Přerovska na jednom z obvodních oddělení. Pachatele kriminalisté zadrželi v květnu letošního roku v Břeclavi a obvinili jej z podvodu. Za obdobnou trestnou činnost byl obviněný na Slovensku již pětkrát trestaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám