Hlavní obsah

Domnělému seržantovi ani ministrovi žena z Olomoucka neodolala. Přišla o dva miliony

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kvůli muži, který jí tvrdil, že je seržantem americké armády, byla žena z Olomoucka ochotna napsat i ministru obrany USA, aby jej převelel z Afghánistánu. To, že se stala podobně jako mnoho jiných před ní obětí podvodu, zjistila až poté, co na zahraniční účty poslala bezmála dva miliony korun. Právo o případu v pondělí informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„V neděli se na oddělení dostavil syn se svou 68letou matkou s tím, že se žena stala obětí podvodu ze strany tzv. amerického vojáka, kterému poslala téměř dva miliony korun,“ uvedl mluvčí.

Podvodník podle něj s ženou navázal vztah přes sociální síť loni 26. prosince. Napsal ženě, že se jmenuje „Smith“, je vojákem americké armády a slouží v Afghánistánu. Rád by odcestoval domů za synem, ale převelet z mise by jej mohl pouze ministr obrany Spojených států amerických Lloyd Austin.

Muž slepě plnil pokyny po telefonu. Vzal úvěr, vybral peníze a vložil je do kryptoměn

Krimi

„Poslal tedy ženě e-mailový kontakt na pana „ministra“ a požádal ji, aby mu poslala žádost o jeho převelení zpět do USA. Žena uposlechla a skutečně napsala domnělému ministrovi, který jí odepsal, že seržanta „Smithe“ uvolní ze služby, pouze pokud bude nahrazen jiným americkým vojákem. Zároveň poslal ženě na výběr tři vojáky, u kterých byla uvedena částka, která je s výměnou spojená,“ konstatoval Hejtman.

Mám zaručený tip na zápas, vábil mladík sázkaře. Obral je o desítky tisíc

Krimi

Žena podle něj vybrala vojáka za 3000 eur (76 tisíc korun), které na počátku března poslala na zahraniční účet. Domnělý pan ministr ženě odepsal, že platba přišla v pořádku, ale je nutné ještě uhradit další poplatky spojené s výměnou seržanta, jako je transport vojáků, odloučení nového vojáka od rodiny a další.

„Seržant i pan „ministr“ ženu ujišťovali, že o peníze nepřijde, neboť až se seržant vrátí do USA, dostane vyplacenou částku 22 milionů dolarů. Žena si vyřídila u banky půlmilionový úvěr a postupně na různé zahraniční účty poslala celkem 73 000 eur (přibližně 1,9 milionu korun),“ poznamenal mluvčí s tím, že konec příběhu přišel ve chvíli, kdy žena začala poptávat peníze po rodině.

Údajný Brit okouzlil ženu z Přerovska. Poslala mu milion

Krimi

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ dodal Hejtman a připojil varování: Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu. Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí, a nemůžete si ověřit jeho identitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám