Hlavní obsah

Ze sportovce udělal invalidu. Ukrajinci zpřísnili trest za pobodání v Plzni

Novinky, kub
Praha

Vrchní soud v Praze ve středu zpřísnil trest Ukrajinci Andriji Šovheňukovi (21) z šesti na 10 let vězení za útok nožem na muže v Plzni v listopadu 2018. O sedm let starší muž utrpěl zranění, po kterém mu museli lékaři amputovat nohu. Do té doby byl aktivním hráčem florbalu. Odvolání proti předchozímu verdiktu soudu v Plzni podala žalobkyně, která žádala, aby byl čin kvalifikován přísněji - ne jako těžké ublížení na zdraví, ale jako pokus o vraždu. Vrchní soud jí vyhověl.

Andrij Šovheňuk u Vrchního soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Mladík podle soudu útočil nožem typu motýlek a vzhledem ke způsobu napadení musel dobře vědět, že může poškozeného usmrtit.

„Je to zákeřná zbraň, která byla nošena skrytě. Obžalovaný musel být srozuměn s tím, že může poškozeného usmrtit,“ řekl soudce Jiří Lněnička s tím, že zraněnému zachránila život rychlá a vysoce specializovaná pomoc záchranky a lékařů v nemocnici.

Trest soudce nechal na spodní hranici sazby, zohlednil zejména věk obžalovaného a jeho upřímnou lítost. Šovheňuk musí také zaplatit pojišťovně zhruba čtyři miliony korun jako náhradu nákladů spojených s léčbou pacienta. Samotnému poškozenému má zaplatit odškodné 200 000. Součástí trestu je i vyhoštění z Česka na 10 let. Rozsudek odvolacího soudu je pravomocný a nelze se proti němu odvolat, v úvahu připadá pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bodl nejméně pětkrát

Tragický incident se stal na Klatovské třídě. Poškozený šel s přítelkyní k příbuzným domů, když narazili na trojici opilých Ukrajinců. Šovheňuk se dvěma staršími bratry do muže nejprve strkali a tahali se s ním za oblečení. Obžalovaný pak vytáhl nůž a muže nejméně pětkrát bodl.

Jeden z úderů pronikl až k páteři. Napadený na místě zkolaboval a později lékaři v nemocnici několik hodin bojovali o jeho život. Do té doby aktivní florbalový hráč třetiligové Kadaně, kterému kamarádi přezdívají Zelí, nakonec kvůli velké ztrátě krve přišel o nohu.

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovce, ten přišel o nohu. Útočník dostal 6 let

Krimi

Útočníka policie krátce po útoku zadržela, nadýchal přes dvě promile. Při prvním výslechu popřel, že by na někoho útočil nožem. Později po sdělení obvinění už odmítl vypovídat.

Sám napadený si útok nepamatuje. Pouze útržkovitě si vzpomíná na to, že byl v sanitce a pak v nemocnici. O tom, že byl pobodán nožem, a proto přišel o nohu, se dozvěděl později od rodičů a známých. Jeho přítelkyně uvedla, že trojice Ukrajinců byla viditelně pod vlivem alkoholu, kdy se motali a vzájemně se podpírali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám