Hlavní obsah

Zaútočila na tři lidi kyselinou, dostala šest let

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Krajský soud v Plzni vynesl rozsudek případu z loňského března, kdy Moldavanka Anna Kroft (46) zaútočila kyselinou sírovou na tři lidi v jednom z plzeňských klubů, protože jí odmítli zaplatit za sexuální služby, které ale neproběhly. Předseda senátu Martin Kantor ji odsoudil k šesti letům za mřížemi ve věznici s ostrahou a poškozeným musí zaplatit přes milion korun.

Odsouzená při minulém líčení, na rozsudek se nedostavila. Video: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Moldavanka se k soudu nedostavila, protože je momentálně hospitalizována v psychiatrické léčebně, ale souhlasila, aby líčení proběhlo bez ní.

Státní zástupce požadoval ve své závěrečné řeči trest minimálně pět a půl až šest let. Podle obhájce trpí žena psychickou poruchou, způsobenou tím, že jí v minulosti zastřelili muže, který jí následně zemřel v náručí. „Nepopírám vinu obžalované, ale kyselinu nepoužila záměrně, chtěla je jen polít vodou,“ řekl obhájce.

Soudce odůvodnil svůj rozsudek tím, že není sebemenších pochyb, že je žena žíravinou polila a že si byla vědoma, co se v lahvi nachází a čím poškozené polívá. „Žena použila látku vůči poškozeným nejen u samotného východu z klubu, ale také je pronásledovala na schodišti a polévala je ještě v průchodu domu, a to v době, kdy poškození křičeli bolestí,“ řekl Kantor.

Cizinka byla obžalována z těžkého ublížení na zdraví. Dvěma mužům a jedné ženě podle vyšetřovatelů způsobila v nočním klubu na Americké třídě mnohačetné popáleniny druhého a třetího stupně, a to zejména na obličeji a zádech. Jeden z poškozených nemůže dodnes plně hýbat pro velké zjizvení a bolesti zápěstím a prsty. Poškozená žena zase trpí depresemi a strachem z různých tekutin. Všichni tři si prošli složitými operacemi spojenými s transplantacemi kůže.

Jako se psy

Podle obžaloby samotnému útoku předcházel konflikt, když trojice odmítla obviněné ženě zaplatit hodinový pronájem pokoje v nočním podniku. Vyhrocená situace tehdy skončila melou, kdy poškození měli fyzicky napadnout muže, který se obviněné zastal. Ta prý ze strachu sáhla do kumbálu s čisticími prostředky a vzala první lahev, jež jí padla do ruky. Podle obžaloby se jednalo o 96procentní roztok kyseliny sírové.

Útočnice se při minulých líčeních hájila před soudem tím, že jednala v šoku a ve stresu, a popřela, že muž, který ji doprovázel, by byl agresorem původní potyčky. Konflikt podle ní rozdmýchal jeden z poškozených.

„Najednou za námi přišel a začal tam křičet a být sprostý, pak se začali prát. Najednou tam přiběhli ti další dva a připojili se. Když ho začali mlátit, byli jako zvířata, pořád nepřestávali, i když byl na zemi. Pak ho zase zvedli a mlátili. Byl celý od krve a nemohl se bránit,“ vypovídala odsouzená.

S poškozenými chtěla podle svých slov jednat jako se svými psy, když se perou. „Ti, když se perou, tak je postříkám vodou a oni se uklidní. To jsem chtěla udělat i teď. To, že jsem vzala z kumbálu zrovna tuhle láhev, byla jen nešťastná náhoda,“ pokračovala žena.

Moldavance hrozilo původně pět až dvanáct let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám