Hlavní obsah

Zdrogovaný a se zákazem řízení trefil na Znojemsku felicii, dostal 5,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Osudný zářijový den roku 2016 usedl Rudolf Bednář za volant, i když měl zákaz řízení. Byl také pod vlivem drog a výrazně překročil povolenou rychlost. Svým Volkswagenem Passat tehdy narazil do Škody Felicie, v níž utrpěli těžká zranění tři lidé, přičemž jedna žena při transportu do nemocnice zemřela. Bednářovi za to ve středu Krajský soud v Brně uložil trest 5,5 roku vězení, dalších osm let nesmí muž sednout za volant.

Muž obžalovaný ze smrtelné nehodyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K nehodě došlo na začátku září 2016 na křižovatce u obce Kravsko na Znojemsku na hlavním tahu 1/38.

Muž, který měl v krvi metamfetamin a amfetamin a který nesměl řídit motorové vozidlo, narazil do felicie přijíždějící po hlavní silnici ve směru od Kravska na obec Žerůtky. Tři lidé ve felicii utrpěli vážná zranění.

„Řidič utrpěl zranění, spolujezdkyně na předním sedadle utrpěla smrtelné zranění a spolujezdec na pravém zadním sedadle utrpěl těžké poranění mozku,“ popsal nehodu soudce Aleš Flídr.

Foto: Policie ČR

Nabouraná felicia

Muže už potrestal Okresní soud ve Znojmě, Bednář se ale s trestem šesti roků vězení a zákazem řízení na osm let nesmířil a podal odvolání. „Soud došel k nesprávným závěrům. Nezohlednil spoluzavinění poškozených, kteří vjeli do křižovatky, spolucestující navíc nebyla připoutána. Trest je neadekvátní a nepřiměřený,“ argumentovala mužova obhájkyně.

„Nechtěl jsem, aby se taková věc stala, je mi to líto,“ prohlásil sám Bednář.

Jel rychle

Odvolací senát nakonec muži o půl roku snížil trest, když původní rozsudek změnil z usmrcení z nedbalosti na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Nebylo možno přiznat, že by k usmrcení spolujezdkyně došlo jen jeho vinou. Nebyla připoutána, po nárazu proletěla čelním sklem, narazila do svodidel a pak do ní ještě narazilo ono auto. Na smrti se bohužel podílela vlastní neopatrností,“ prohlásil Flídr.

„Obžalovaný má na svědomí třikrát těžkou újmu na zdraví. Jel rychlostí 120 kilometrů v místě s povolenou devadesátkou, jel pod vlivem drog, měl odebraný řidičský průkaz. To je taková kumulace vědomých pochybení, že se jedná o hrubé porušení zákona o silničním provozu. Námitka, že mu tam auto poškozených vjelo, neobstojí. Pokud by totiž jel správnou rychlostí, podle znalce by ke střetu nikdy nemohl dojít,“ uzavřel Flídr.

Reklama

Výběr článků

Načítám