Hlavní obsah

Závodníka soudí za to, že na Hodonínsku srazil autem pořadatele i konkurenta. Hrozí mu 12 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Tragédií mohl podle státního zastupitelství skončit automobilový závod před dvěma lety na Hodonínsku. Jeden ze závodníků tehdy podle obžaloby najel na pořadatele a pak srazil dalšího závodníka. Teď hrozí 44letému Tomáši Chaloupkovi u brněnského krajského soudu až 12 let vězení za ublížení na zdraví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo v polovině srpna 2018. Chaloupek ve svém Fordu Fiesta přijel na start, kde se ale dostal podle obžaloby do slovního sporu s pořadatelem akce.

„Ten ho z důvodů porušení pravidel vykázal ze startu. Obžalovaný se pak snažil projet boxovou uličkou, přitom úmyslně do pořadatele najel. Pak jel dál uličkou, zrychloval a úmyslně narazil do dalších účastníků závodu,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová s tím, že zranění muži jen shodou okolností neutrpěli život ohrožující poranění.

Chaloupek před soudem jednoznačně odmítl, že by do někoho vědomě narazil. „Přijel jsem na poslední testovací jízdu, pořadatel mě ale zastavil, že nemůžu jet. Řekl mi, že se mám otočit a odjet ze startu. Bylo tam málo prostoru, při tom otáčení jsem škrtl o druhé auto. Majiteli jsem řekl, že to pak uhradím. Otočil jsem se a snažil jsem se jet na svoje místo, v tom přišel ten pořadatel a postavil se před moje auto. Stál tam, nic neříkal, pak uhnul, já se rozjel a těsně potom jsem uslyšel nějakou ránu. Nikoho jsem ale neviděl. Že bych někoho srazil, to odmítám, to bych hned zastavil,“ tvrdil muž.

Závodník na Hodonínsku autem srazil muže, pak chtěl ujet

Krimi

„Takže vy chcete tvrdit, že jste si ničeho nevšiml? Měl jste přeci rozbité sklo po nárazu,“ nedalo předsedovi senátu Petru Jirsovi.

„Ta prasklina na skle nebyla hned tak velká, rozlezlo se to až potom, jak jsem jel několik kilometrů na své místo,“ hájil se Chaloupek.

„Podle znalce je ale nemožné, aby se poškození tak zvětšilo,“ zdvihl obočí soudce Jirsa.

Nejhůř podle obžaloby dopadl závodník, kterého měl Chaloupek srazit právě při odjezdu. „Viděl jsem, že pořadatel stojí před autem, které na něho soustavně najíždělo. Já jsem si chtěl ještě odskočit za strom, tak jsem popošel, uslyšel jsem vytočený motor a periferně jsem zahlédl, že se auto rozjelo. Nečekal jsem, že by do mě najel, ale když jsem viděl, jak se na mě řítí, ucuknul jsem nohama. V tu chvíli jsem se ale nahnul trochu dopředu a on mě trefil do ruky. Potom už nic nevím, byl jsem v bezvědomí,“ vypověděl sražený muž s tím, že i dva roky po nehodě se mu stále točí hlava a má výpadky paměti.

Projednávání případu bude u brněnského soudu pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám