Hlavní obsah

Zastupitel poslal na starostku policii. Vadilo mu, že byla po volbách u sčítání hlasů

Právo, Patrik Biskup
Nový Kramolín

Uběhlo jen pár minut po skončení hlasování ve volbách do krajů v sobotu 3. října a zastupitel Nového Kramolína na Domažlicku Pavel Chmelík vytočil tísňovou linku 158. Policistům nahlásil vstup nepovolané osoby do volební místnosti v budově obecního úřadu, kde v té době mělo probíhat sčítání hlasů. Šlo o místní starostku Janu Knopfovou, která tam podle Chmelíka neměla co dělat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Starostka podle Chmelíka neměla žádné oprávnění k tomu, aby mohla být přítomna ve volební místnosti při sčítání hlasů.

„Asi dvě minuty po čtrnácté hodině jsem viděl, jak starostka přijela na kole k úřadu. Odemkla si klíčem a vešla dovnitř. Zákon přitom jasné říká, že v průběhu sčítání hlasů mohou být ve volební místnosti pouze oprávněné osoby, což starostka nebyla,“ uvedl Chmelík, který kromě oznámení na policii podal ke Krajskému soudu v Plzni stížnost, v níž poukázal na hrubý zásah neoprávněné osoby při sčítání hlasů.

„Nevím, za jakým účelem tam starostka šla a co se tam odehrálo. Každopádně jsem navrhl soudu, aby rozhodl o neplatnosti hlasování v našem volebním okrsku,“ řekl Právu Chmelík.

Policie prošetřuje další podezření na kupčení s hlasy

Krajské volby

Podle člena volební komise Petra Buršíka se starostka dostavila v době, kdy už byly hlasy sečtené. „Zadala přihlašovací heslo do obecního počítače, abychom mohli zapsat výsledky do patřičného programu,“ reagoval na dotaz Práva Buršík

Na otázku, proč nepřišla starostka počítač zapnout v době, kdy by její přítomnost nebyla v rozporu s volebním zákonem, nedokázal Buršík odpovědět. „Máme ponaučení do budoucna,“ dodal člen volební komise.

Sama starostka nechtěla celou záležitost komentovat. „Nemohu se vyjadřovat, jsem v zaměstnání,“ řekla do telefonu a zavěsila.

Mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová Právu potvrdila, že stížnost na průběh voleb v Novém Kramolíně soud obdržel a bude ji projednávat v neveřejném jednání. „Rozhodnutí včetně jeho odůvodnění zveřejníme na webových stránkách soudu,“ dodala Jíchová.

Na Karvinsku prošetřují kupčení s hlasy

Krajské volby

Podle krajského koordinátora voleb Jana Nového je ze zákona jasně stanoveno, kdo může být v místnosti, kde se sčítají hlasy. „Pokud starostka neměla patřičné pověření, je její přítomnost ve volební místnosti porušením zákona. Zda toto soud shledá za takové pochybení, aby volby anuloval, nedokážu říci. Sám jsem na výsledek zvědavý,“ uvedl Nový.

Policisté případ zatím pouze evidují. „Krátce po uzavření volebních místností jsme vyjeli do obce Nový Kramolín ověřit oznámení o tom, že ve volební místnosti je přítomna neoprávněná osoba. Hlídka na místo dorazila za přibližně dvacet minut. Poté, co byli policisté vpuštěni do budovy, zjistili, že v zadní části volební místnosti se u výpočetní techniky nachází starostka obce,“ popsala situaci mluvčí policie Dagmar Brožová.

Starostka policistům sdělila, že ji předseda volební komise požádal, aby po ukončení voleb přišla spustit výpočetní techniku a dotisknout chybějící potisky obálek. Odmítla, že by jakýmkoliv způsobem zasahovala do činnosti volební komise.

To potvrdil i její předseda Jaroslav Míka. „Po příchodu šla rovnou ke svému počítači na konci místnosti, kde dotiskla chybějící popisky obálek,“ řekl Míka policistům.

Podle Brožové zatím z dosavadního šetření nevyplývá, že by se jednalo o podezření z trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám