Hlavní obsah

Žalobkyně popírá, že by vynášela informace

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová v úterý při více než tříhodinové výpovědi u Okresního soudu Praha-východ odmítla obžalobu, která ji viní z toho, že soukromému detektivovi Igoru Gáboríkovi předávala neveřejné dokumenty nebo informace z trestních řízení. Po­dle někdejší vlivné žalobkyně je kauza postavena pouze na dedukcích a spekulacích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

V případu čelí obžalobě pražská žalobkyně Dagmar Máchová (na snímku)

Článek

Máchová přiznala, že byli s Gáboríkem přátelé. Znala ho totiž jako policistu, který i po konci kariéry u bezpečnostního sboru s detektivy spolupracoval. Nesouhlasí ale s tím, že by mu poskytovala jakékoliv neveřejné informace.

„Bavili jsme se o případech stejně, jako když se sejdou státní zástupci, advokáti nebo soudci. Ti se také baví o kauzách, které jsou většinou v mediálním prostoru, nebo si sdělují nějaké odborné názory, ale že bychom to brali jako vyzrazování informací, spíš to je takové tříbení názorů a podobně,“ řekla novinářům Máchová.

Podle státní zástupkyně nemůže obžaloba před soudem obstát. Je přesvědčena, že proti ní nejsou žádné důkazy včetně odposlechů. Policejní nahrávky ve spisu jsou prý jen torzem a jednotlivé věty jsou vytržené z kontextu.

Plzeňský žalobce přehlédl, že není nouzový stav. Přijde o peníze

Krimi

Máchová v úterý v rozhovoru s novináři podotkla, že věděla, že ji někdo delší dobu sleduje. Prý ale nejprve netušila, že to je policie. Věřit tomu začala až poté, co v bytě přítele našli štěnici. Potvrzení pak přišlo, když jí řekli dva obvinění z kauzy, na kterou dohlížela, že ji prověřuje tehdejší protimafiánský útvar Roberta Šlachty.

„Zásah mě pak už nepřekvapil, protože kombinace Roberta Šlachty a doktorky Lenky Bradáčové, pokud se jim někdo znelíbí, je velmi vražedná,“ řekla Máchová.

V takzvané kauze Bereta sedí na lavici obžalovaných vedle Máchové a Gáboríka také policista Radek Holub, celník Pavel Šíma a bývalý policista Vladimír Zmrhal.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v obžalobě tvrdí, že Máchová, Holub a Šíma poskytovali soukromému detektivovi Gáboríkovi v letech 2013 až 2016 neveřejné informace z trestních řízení.

Tyto informace pak od soukromého očka podle spisu putovaly dál, třeba ke klientům detektivní kanceláře. Jeden ze skutků, který je Máchové kladen za vinu, se týká kauzy kolem společnosti Knauf.

Nejvyšší žalobce Zeman: Podpory prezidenta si vážíme, ale je to i práce policie a BIS

Domácí

Obžaloba tvrdí, že ji Gáborík požádal o pomoc, načež Máchová z dozorového spisu získala informace o provedených procesních úkonech v trestním řízení a dokumenty o zahájení úkonů trestního řízení a doplnění záznamu o zahájení úkonů.

Neveřejné dokumenty údajně Gáboríkovi předala a ten pak informace poskytl statutárnímu zástupci Knaufu Radku Bedrnovi.

Byznys to nebyl

Máchová to včera důrazně odmítla. Hájila se tím, že na státním zastupitelství byla zástupkyní vedoucí odboru ekonomické kriminality a musela znát případy, kterými se odbor zabýval. Upozornila, že do spisů nepřistupovala neoprávněně.

„Trestného činu bych se dopustila, když bych informace předala neoprávněným osobám,“ uvedla Máchová s tím, že Gáboríkovi informace neposkytla.

Zavřou šéfa, toho Švachulu. V kauze Stoka zazněly u soudu v Brně odposlechy

Krimi

Máchová je viněna i z toho, že v dalších případech Gáboríka informovala o úkonech trestního řízení, třeba o tom, že v nich bude vyžadována právní pomoc nebo že bude k řízení přibrán znalec. V tomto případě nepopřela, že by se s Gáboríkem o případech bavila, odmítla však, že by šlo o informace ze spisů.

Uznala však, že se s Gáboríkem o případech bavit neměla. „Ale že by to byl nějaký náš byznys, jak je tu podsouváno, tak to určitě není,“ doplnila.

Nejvyšší soud vrátil restituční případ Walderode semilskému soudu

Domácí

Máchová poukázala i na to, že od roku 2013 do roku 2016 na státním zastupitelství prováděla více než 600 lustrací různých spisů a obžaloba pak vybrala jen některé a účelově je „napasovala“ na skutky, které jsou v ní popsány.

Reklama

Výběr článků

Načítám