Hlavní obsah

Žalobce kauzy Stoka končí, odešla i hlavní vyšetřovatelka

Právo, Petr Kozelka, Radim Vaculík
Brno

Rozdílný směr nabraly cesty dvou klíčových osob pracujících na rozkrývání údajné korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně. Zatímco dozorující státní zástupce kauzy Stoka Radek Mezlík míří do nově vzniklého Úřadu evropského žalobce, hlavní vyšetřovatelka kauzy podle zjištění Práva u policie před několika týdny zcela skončila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Radek Mezlík

Článek

Úřad evropského žalobce by měl dohlížet na trestné činy, které se dotýkají například zneužití evropských dotací nebo přeshraničních podvodů s DPH. Mezlík bude v Česku jedním ze tří evropských žalobců, na jeho odchod tam upozornil server Aktuálně.cz.

„Je to pro mě profesní vrchol a velká výzva,“ řekl ve čtvrtek Právu k novému angažmá Mezlík.

„Mrzí mě, že Stoku opouštím, rád bych ten případ dotáhl až do konce, ale rozhodnutí přihlásit se do výběrového řízení jsem udělal už před rokem. Nemám ale obavu, že by se projednávání případu před soudem s mým odchodem nějak zkomplikovalo, věřím, že někdo z kolegů, který případ po mě převezme, jej zvládne dovést do zdárného konce,“ nepochyboval Mezlík.

V Brně roste nervozita, soud otevírá kauzu Stoka

Krimi

Jeho odchodem by nemělo být ohroženo ani vyšetřování dalších větví Stoky, v nichž v policejních sítích uvízli například živnostníci údajně poskytující úplatky za to, že mohli pracovat pro radnici Brno-střed. „Budou na tom dělat další kolegové stejně jako na mých dalších případech. Nemám obavu, že by se jim nedařilo,“ byl si jistý Mezlík.

Podle Aktuálně.cz minimálně část jeho agendy přebere kolegyně z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká. Ta už mimo jiné dozoruje i kauzu týkající se kupčení s městským majetkem, kde policie prověřuje mimo jiné role exministra spravedlnosti a poslance ODS Pavla Blažka nebo brněnské primátorky Markéty Vaňkové. Se Stokou případ dozorovaný Lastoveckou propojují někteří podezřelí úředníci.

Odchází i vyšetřovatel Rafaje

Dál by tak mělo pokračovat i prověřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a možného ovlivňování tendru na mýto, v němž kromě odcházejícího předsedy Petra Rafaje figuruje i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebo generální ředitel české pobočky rakouské firmy Kapsch Karel Feix.

Naopak policejní tým Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), který na Stoce pracoval, se rozpadl. U policie totiž podle zjištění Práva skončila hlavní vyšetřovatelka kauzy. „Nedávno skutečně odešla do civilu. Po podání obžaloby ve Stoce v březnu ještě pracovala na menších dodělávkách, ale ten odchod u ní byl dlouhodobě plánovaný,“ řekl ve čtvrtek Právu zdroj obeznámený s případem.

Skončit v řadách policejního sboru se rozhodl i další vyšetřovatel případu, který měl na starosti především právě větev kauzy týkající se ÚOHS, Rafaje a dalších. Detektiv z brněnské pobočky svlékne podle svých slov uniformu na vlastní žádost k 30. prosinci. Tehdy bude mít odslouženo 26 let a jeden měsíc v policejním sboru.

Obžalovaný ve Stoce: Proč bych dával úplatky někomu za něco, co nemohl ovlivnit?

Krimi

„Chci míň stresu, víc času pro sebe a rodinu a také si víc užívat života,“ řekl policista Právu. Na dotaz redakce, zda v jeho nynějším odchodu sehrála roli i samotná kauza Stoka a případ týkající se končícího šéfa ÚOHS Rafaje, odpověděl, že „vůbec“.

„Věřím, že případ dopadne dobře, a nemám strach, že by mým odchodem byla práce na případu nějak ohrožena. Pracovali na něm a pracují dobří policisté,“ dodal zkušený vyšetřovatel.

Zatímco Mezlík svůj přestup k evropské žalobě nevnímá jako oslabení státního zastupitelství, konce zkušeného vyšetřovatele lituje. „Státní zastupitelství si může na vyšší pozice, kde se dělají velké kauzy, lidi vybírat. U policie ale tomu tak není, tam mě z pohledu žalobce ta fluktuace lidí trápí víc,“ posteskl si Mezlík.

Rozkrývání údajné korupce na radnici Brno-střed i v brněnských městských firmách začalo u brněnského krajského soudu v září. Po výslechu všech obžalovaných ale proces zastavila koronavirová krize a je pravděpodobné, že do konce roku už se soudní projednávání znovu vůbec nerozjede.

Reklama

Výběr článků

Načítám