Hlavní obsah

Obžalovaný ve Stoce: Proč bych dával úplatky někomu za něco, co nemohl ovlivnit?

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako den a noc se střídají výpovědi jednotlivých obžalovaných v kauze Stoka, tedy korupční kauze týkající se údajného ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed a v brněnských městských firmách. Zatímco někteří si sypají popel na hlavu a přiznávají se – jako spolupracující obviněný Saman El-Talabani – jiní vinu rozhodně popírají, jako třeba podnikatel Ivan Trunečka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Švachula u Krajského soudu v Brně

Článek

El-Talabani u soudu vypovídal den a půl. Mimo jiné prohlásil, že miliónové úplatky z městských firem dostával jen tak „v igelitce nebo v kabele“. Jednoho z obhájců zajímalo, jestli se tolik peněz vejde do igelitky. „Když je to v pětitisícovkách, tak tam toho dáte hodně,“ nenechal se zaskočit El-Talabani.

Kauza Stoka: Úplatky byly deset procent, řekl soudu obžalovaný

Krimi

Jeho jméno přitom prochází hned několika velkými případy, figuruje v půlmiliardovém daňovém úniku, ve Stoce i v případu úniků informací z policejních spisů. Ve Stoce svou výpovědí potápí hned několik lidí v čele s údajnou hlavou skupiny prý tyjící z ovlivňování veřejných zakázek Jiřím Švachulou (dříve ANO).

Někdejší místostarosta Švachula se proti jeho slovům ohradil a naopak tvrdil, že mu El-Talabani vyhrožoval.

Výpověď klíčového muže při rozkrývání případu se nelíbila ani dalšímu spolupracujícímu obviněnému Pavlu Ovčarčinovi, s kterým měl například dělit úplatky. „Byl jsem v šoku z milionových částek, o kterých Talabani mluvil. Kdybych něco z těch peněz měl, byl bych spokojený, ale já sem žádné peníze nedostal. Přiznávám se jen tam, kde jsem to udělal, za to ponesu následky, ale u některých věcí to není tak, jak to Talabani tvrdí,“ ohrazoval se Ovčarčin.

Dostal jsem obálku s penězi a byl jsem z toho perplex, řekl v kauze Stoka obžalovaný

Krimi

Proti El-Talabanimu se vymezil i další obžalovaný, podnikatel Ivan Trunečka. „Talabaniho neznám, ale vím, že je to nebezpečný člověk. Jednou jsem ho viděl, měl zbraň a nabízel mi nějakou ochranu. Po tom setkání mi začaly chodit výhrůžky. Věděl jsem, že Talabani měl kontakty i na policii, proto jsem raději i s rodinou odešel na dva roky z Brna. Když ho poprvé zadrželi, měl jsem za to, že příběh skončil. A pak jsem byl zadržen i já,“ prohlásil ve své výpovědi Trunečka.

Švachula u soudu poprvé promluvil, všechna obvinění popřel

Krimi

„Nikdy jsem peníze nedával, v žádné zločinecké skupině jsem nebyl, nedává to ani smysl. Nevím, proč bych někomu dával úplatky za to, co nemohl ovlivnit. Skutky jsem nespáchal a ani jsem je nemohl spáchat. Neumím si představit, co by mi Švachula nebo Talabani měli poskytnout třeba v městských společnostech, když tam nebyli a nemají na to ani žádný vliv,“ hájil se podnikatel.

Trunečka byl v kontaktu s Jiřím Faltýnkem, synem šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. „Oslovil mě, že by chtěl koupit nemovitost, do té doby jsem ho neznal, jen jsem věděl, že je v ANO. Při realizaci jeho domu jsme se sblížili, začali jsme si tykat a já mu taky řekl, že se po Brně pohybují lidé, kteří se snaží dostat k zadávání zakázek. Pana Švachulu znám přes mou rodinu a jeho dcera vedla naši galerii,“ dodal Trunečka.

Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou nakonec jednání odročil na listopad, kdy bude Stoka pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám