Hlavní obsah

Žáci autoškoly ze Vsetínska u zkoušky opisovali a radili si. Jízdy dělali jen pár minut

Zlín

Policie ukončila vyšetřování zkušebních komisařů autoškol ze Vsetínska, kteří u desítek žáků dali řidičské oprávnění lidem, kteří na to neměli nárok. Alarmující je podle policie případ 68letého muže, který dostal oprávnění pro skupinu A a C, aniž by proběhla praktická zkouška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté zjistili, že dva zkušební komisaři umožňovali lehké získání řidičského průkazu v letech 2018 a 2019. Běžné bylo opisování a vzájemné napovídání, a to kupříkladu také přímo od učitele autoškoly či tlumočníka v případě cizinců.

„Kriminalisté zdokumentovali, že více než 80 řidičů, kteří u 51letého komisaře vykonávali zkoušky z praktické jízdy, obdrželi řidičská oprávnění v rozporu s podmínkami pro jejich získání. Problém byl zejména v délce zkušebních jízd, které mnohdy netrvaly déle než 15 minut,“ uvedl mluvčí policie Petr Jaroš.

Žákyně autoškoly vyrazila opilá do ulic Jeseníku. Vybourala se

Krimi

Podobně to podle něj bylo i u jeho 70letého kolegy. Při jeho zkouškách radili učitelé, nebo jim dokonce radil sám komisař či žadatelé navzájem. Nedostatečná délka praktické jízdy byla podle policie u 500 žadatelů.

Vrcholem byla zkouška 68letého muže, který dorazil v doprovodu majitele autoškoly, jenž u testu radil stejně jako komisař.

Zkušební komisaři opravovali testy žáků autoškol, obvinili je kvůli úplatkům

Krimi

„Kriminalisté navíc zjistili, že se u tohoto žadatele vůbec nekonala praktická zkouška. Na naléhání přítomného majitele autoškoly zapsal zkušební komisař do protokolu úspěšné vykonání zkoušky z praktické jízdy pro skupiny A a C, aniž by žadatel vůbec usedl za volant či řídítka,“ konstatoval Jaroš.

Dvojice komisařů byla obviněna a obžalována z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Obžalován byl také majitel autoškoly, a to ze zneužití pravomoci úřední osoby ve formě účastenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám