Hlavní obsah

Za zřícení domu v Plzni soudí jeho správce. Může za to stavba železnice, hájí se

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Chyběla údržba. To byl podle státního zástupce důvod, proč se v loni v září zřítila část neobydleného domu poblíž plzeňského vlakového nádraží. Za obecného ohrožení v pátek stanul před tamním okresním soudem Jiří Beneš (47) ze společnosti Real ingeniering, který měl správu soukromého nemovitosti na starosti. Hrozí mu až pět let vězení.

Obžalovaný muž u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Do objektu zatékalo. Voda postupně narušila zdivo a dřevěné trámy, což v konečném důsledku vedlo k destrukci obvodové zdi, krovu a střechy směrem do chodníku, kde mohlo reálně dojít k usmrcení nebo zranění většího počtu osob,“ uvedl žalobce Robert Merkun. Upozornil na to, že oběti nejsou jen proto, že se dům samovolně zbortil v pozdních nočních hodinách, kdyby byl chodník liduprázdný.

Polozřícený dům v Plzni strhl speciální bagr

Krimi

Zchátralý dům na rohu ulic Železniční a Mikulášská koupili od města manželé Kovaříkovi v roce 2010. Chtěli ho zrekonstruovat, ale roky se nedokázali s úřady shodnout na podobě nové budovy. Už v roce 2005 statik upozornil na to, že objekt je v havarijním stavu. Podle státního zástupce jej majitelé nechali chátrat dál a jeho stav se stále zhoršoval.

Údržbou domu pověřili jeho vlastníci právě Beneše. Ten před soudem odmítl, že by se o nemovitost nestaral a zanedbával její údržbu. „Ještě čtrnáct dní před tím, než to spadlo, jsem tam byl na kontrole a nenašel nic, co by na něco takového ukazovalo,“ prohlásil Beneš. Na objektu prý pravidelně opravoval poškozené tašky nebo odstraňoval odchlíplou omítku.

Projížděly těžké stroje

Pád zdi si vysvětluje jako důsledek dva roky trvajících prací na rekonstrukci železničního uzlu. „V těsné blízkosti nemovitosti pracovaly těžké stroje. To se přitom třásla okna domů v okolí. Silné vibrace musely narušit konstrukci objektu natolik, že se stal labilní a spadl. Je to jediná logická příčina, proč se to stalo,“ hájil se obžalovaný muž.

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícený důmVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle soudního znalce sice může mít pohyb těžké techniky nějaký vliv na stavbu, ale za situace, kdy není staticky narušená a je správně udržovaná, nemůže dojít k její destrukci.

Z fotografií domu od roku 2010 až 2017 je podle znalce patrný zhoršující se stav. Upozornil především na mokré fleky na zdivu nebo praskliny. „Je tam patrný rychlý postup degradačního procesu,“ stojí v posudku.

Soud bude pokračovat v příštím roce výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám