Hlavní obsah

Za vytunelování 1,2 miliardy z družstva padl i trest sedm let vězení

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vytunelování více než 1,2 miliardy korun z Metropolitního spořitelního družstva (MSD) v pátek pražský městský soud uložil tresty od tří a půl roku do sedmi let vězení a několik podmínek. Odsouzeno bylo dvacet lidí, mezi které patří tři členové představenstva záložny a řada tzv. bílých koní. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaní v kauze MSD (zleva Petr Jánský, Jan Zavřel, Jan Vinš, Michal Beer a Kateřina Halamková)

Článek

Manažeři MSD Petr Jánský a Jan Zavřel mají jít na pět let do vězení, což je poloviční trest, než žádala státní zástupkyně. Zbývající manažer záložny Daniel Tureček dostal trest o rok vyšší. Důvodem bylo to, že byl v souvislosti s MSD potrestán ještě v souběžné kauze.

Nastrčení bílí koně lidi, kteří z MSD podle spisu vyváděli peníze prostřednictvím fingovaných úvěrů, dostali tresty od 3,5 do sedmi let vězení. Část také nejpřísnější možné podmínky.

Obžaloba tvrdí, že manažeři tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013 prostřednictvím úvěrů, které sami schvalovali. Proces poskytování podnikatelských úvěrů nastavili tak, aby hodnocení žadatelů bylo jen formální. K penězům se tak dostávaly tzv. ready-made firmy bez historie. Peníze na jejich účtech nezůstaly dlouho a putovaly do banky v Hongkongu, kde je někdo vybíral a posílal dál.

Soud začal řešit miliardovou zpronevěru z Metropolitního spořitelního družstva

Krimi

Předsedkyně trestního senátu Dana Pacholíková konstatovala, že dokazování před soudem dospělo k tomu, že úvěry byly schvalovány pouze formálně. Tloušťku spisů k úvěrům přirovnala k žiletkám, což bylo překvapující vzhledem k částkám, o které šlo. Úvěry se většinou pohybovaly kolem 200 milionů korun.

„Aniž bych to chtěla zlehčovat, tak se mi vkrádá do mysli, že ty žádosti o úvěr obsahovaly bláboly,“ podotkla Pacholíková, když vysvětlovala verdikt. Pracovníci MSD, kteří úvěry zpracovávali, byli podle soudkyně naprosto nekompetentní. Žádosti totiž neprozkoumávali, jinak by zjistili, že poskytují obrovské peníze firmám bez jakékoliv historie a peněz. „To byl prostě neuvěřitelný přístup,“ prohlásila Pacholíková.

Hlavním organizátorem zpronevěry a následného praní špinavých peněz byl podle obžaloby Petr Koltok. Jeho skutky projednává soud v odděleném hlavním líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám