Hlavní obsah

Za vraždu ženy a znásilnění matky poslal soud expolicistu na 13 let do vězení

Praha
Aktualizováno

Taxikáře a bývalého policistu, kterého obžaloba vinila mimo jiné z vraždy či znásilnění vlastní matky, poslal ve čtvrtek pražský městský soud na 13 let a čtyři měsíce do vězení. Žalobkyně navrhovala 30 let. Kvůli tomu, že byl čtyřiatřicetiletý muž při vraždě a následném založení požáru pod vlivem pervitinu a nepříčetný, byl ale odsouzen za trestný čin opilství. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaného přivedla k soudu eskortaVideo: Novinky

 
Článek

„Poměrně zásadní důkazní potenciál měly zprávy, které pan obžalovaný rozesílal,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Lukáš Slavík. „Nemůžeme se ztotožnit s tvrzením pana obžalovaného, že 99,9 procenta zpráv byly, jak říkal, fantasmagorie,“ dodal soudce s tím, že z těch zpráv je jasné, že neměl zatemněnou mysl. Nehledě na to, že podle soudu má obsah zpráv oporu v dalších provedených důkazech.

Za vraždu ženy a znásilnění vlastní matky hrozí expolicistovi 30 let

Krimi

Muž měl vraždit přede dvěma lety v Praze 4, kdy podle spisu přišel do bytu v Hasově ulici „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání”. Ženu údajně napadl noži a patrně i šroubovákem a nohou od stolu. Po vraždě měl obžalovaný v bytě založit požár, aby zakryl stopy. Kvůli tomu hasiči museli evakuovat 81 lidí, a muž tak byl obžalovaný i z obecného ohrožení.

Při požáru bytu v Praze zemřela žena. Kvůli granátu musel být evakuován celý dům

Krimi

Soud se opíral o závěry soudních znalců, podle kterých byl v době činu ve stavu toxické psychózy a akutní intoxikace.

„V případě té žalované vraždy zde existuje zásadní objektivní důkaz, a to je tedy krevní test pana obžalovaného,“ řekl Slavík a dodal, že soud nemůže brát v úvahu nějaké předpoklady či domněnky. „Nemůžeme akceptovat presumpci, že to byla dost dlouhá doba (od vraždy do zadržení - pozn.red.) na to, aby si vzal nějakou drogu, jako důkaz,“ podotkl soudce s tím, že soud musí akceptovat verzi pro obžalovaného příznivější.

Soud obžalovanému také nařídil ochranná léčení, sexuologické a toxikomanické ústavní formou.

Obžaloba muže vinila z celkem devíti trestných činů, kromě vraždy a znásilnění se podle spisu dopustil kuplířství (tohoto bodu obžaloby soud muže zprostil), dalšího znásilnění, těžkého ublížení na zdraví, vydírání nebo nebezpečného vyhrožování. Vinu obžalovaný odmítl.

„Jsem přesvědčený, že pokud se důkazy zhodnotí objektivně a racionálně, tak vyplynou v jiném světle, než jak je prezentovala obžaloba,“ uvedl ve čtvrtek v závěrečné řeči obžalovaný. „Omlouvám se svojí mámě i dalším lidem, kterých se dotklo to, jakým způsobem jsem se pod vlivem pervitinu choval,“ dodal.

Například k vraždě se nicméně měl muž přiznat prostřednictvím SMS zprávy svému bývalému kolegovi od policie. Textové zprávy sloužily jako jeden z důkazů i u dalších činů, ze kterých byl muž obžalován. Ten je ale označil za fikci či snůšku nesmyslů. Podle něj to byl projev intoxikace pervitinem a nebyly myšleny vůbec vážně.

Požár v bytě s mrtvou ženou v Praze založil vrah. Zakrvácený utekl

Krimi

Půl roku před vraždou měl muž také podle obžaloby znásilnit vlastní matku, což rovněž odmítl. „Státní zástupkyně si vymyslela, že mě vzrušují starší ženy. To je nesmysl. Máma mě sexuálně nikdy nepřitahovala,” prohlásil na začátku hlavního líčení muž.

Podle verdiktu nicméně nejprve před matkou masturboval, následně z pokoje odešel a psal jí zprávy obsahující jeho sexuální představy. Poté si ke spící matce přilehl, hladil ji po těle a masturboval u toho. Nakonec toho nechal a z pokoje odešel.

Stejně tak odmítl i vinu v případě vydírání či nebezpečného vyhrožování, kterého se měl dopustit opět přes textové zprávy. „Měl jsem úchylný, perverzní pocit z toho, že říkám sprostá slova,“ řekl. Dodal, že zprávy neodrážejí realitu. Podotkl také, že netrpí žádnou sexuální poruchou ani deviací.

Muž pracoval do roku 2014 u policie, kde dostal výpověď za korupci. Poté se živil jako taxikář.

Reklama

Výběr článků

Načítám