Hlavní obsah

Za vraždu staršího páru kvůli vile navrhuje žalobkyně 30 let vězení

– Praha
Novinky, bad

Výjimečný, třicetiletý trest vězení navrhla ve čtvrtek státní zástupkyně pro Tomáše Fialu (25), kterého viní z dvojnásobné vraždy postaršího páru kvůli podvodu s prodejem vily v hodnotě několika desítek milionů korun. Pro spoluobžalovaného Jiřího Nehybu (25), který je obžalován z pokusu o podvod, pak navrhla trest kolem pěti let vězení a peněžitý trest ve výši 10,5 milionu korun. Mladíci dříve či později vinu odmítli.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Tomáše Fialu k jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Murínová ve čtvrtek ve své závěrečné řeči v podstatě strhala Fialovu novou verzi obhajoby jako nelogickou a nevěrohodnou. Fiala totiž na začátku hlavního líčení poměrně podrobně popsal incident, který vedl ke smrti obou partnerů. Jak se nejprve pohádali, že ženu usmrtil její partner, jak se s ním zbavil ženina těla, jak se pak s poškozeným pohádal a popral, jak ho nakonec dvakrát udeřil pohrabáčem i jak nakonec naložil s jeho tělem stejně jako se předtím zbavili těla poškozené.

Ve středu, před koncem hlavního líčení, ale svou výpověď poměrně zásadně změnil. Najednou začal tvrdit, že během hádky páru z chaty odjel domů, kde si ale později prý uvědomil, že na chatě nechal doklady, písemnosti a telefon, a proto se v noci sebral a vyrazil zpět pro věci. Když se blížil, viděl, jak dva muži vynášejí z domu tělo poškozené a přistavují vůz ke vchodu. Protože ho zahlédli a zakřičeli na něj několik výhrůžek, urychleně odjel.

Foto: Novinky

Obžalovaný Jiří Nehyba.

Murínová vypíchla nelogičnosti a nesrovnalosti Fialovy nové verze, například to, proč jel na chatu uprostřed noci, když musel předpokládat, že oba partneři budou spát. Žalobkyně se také pozastavila nad tím, že Fiala nezavolal policii, když prý viděl, že někdo vynáší z chaty tělo poškozené. Fiala také uvedl, že ho údajní pachatelé poznali a vyhrožovali mu, i když zároveň tvrdil, že k chatě se blížil za tmy a přicházel skrytě.

Podobných nesrovnalostí našla státní zástupkyně, ať už v jakékoliv verzi Fialovy výpovědi, více. O jeho vině je přesvědčena a navrhla pro něj výjimečný trest v délce třiceti let vězení. Podmínky pro uložení doživotního trestu podle ní nejsou splněny.

Co se týče Nehyby, pro něj Murínová navrhla trest při dolní hranici trestní sazby, která činí pět až deset let vězení. „Nelze bagatelizovat jeho jednání, ve srovnání s obžalovaným Fialou je to rozdíl. Nicméně jeho (Nehybovo) jednání je vysoce společensky škodlivé. Jak už jsem řekla, bez toho podvodu by nebyla vražda,“ uvedla Murínová v závěrečné řeči.

Fialův obhájce Petr Lukáč, který dostal slovo po žalobkyni, v závěrečné řeči obžalobu odmítl. „Věc nebyla řádně objasněna, neexistují objektivní důkazy v neprospěch klienta. Přímé důkazy v neprospěch klienta nejsou a tady jsme vzácně s paní státní zástupkyní ve shodě,“ odmítl obžalobu Lukáč.

S vraždou nemám nic společného, změnil výpověď mladík obžalovaný kvůli zmizelému páru

Krimi

Fiala s Nehybou měli podle obžaloby zálusk na vilu v pražské Bubenči v minimální hodnotě 20 milionů korun. O vilu se její majitelku podle spisu pokusili připravit podvodem ve spolupráci s jejím partnerem. Fiala si s párem v červnu 2019 sjednal schůzku poblíž Ledče nad Sázavou, za jejímž účelem si tam pronajal chatu. Žalobkyně Fialu viní z toho, že během schůzky oba partnery zavraždil, aby zakryl snahu získat vilu podvodem.

Obě těla pak měl shodit z mostu do vodní nádrže Švihov, kde byla objevena až po rozsáhlém pátrání po několika měsících, a tedy ve značném stadiu rozkladu, které znemožnilo s jistotou určit způsob smrti zavražděných. Vyšetřovatelé zjistili, že muž měl rozmlácenou hlavu a žena se patrně utopila.

Druhý z mladíků v případu dvojnásobné vraždy odmítl, že by se chtěl dopustit podvodu

Krimi

Poté se svým partnerem a spoluobžalovaným Nehybou, který byl v době vražd v zahraničí, odvezl auto postaršího páru do Maďarska, kde ho nechali opuštěné v průmyslovém areálu u Ostřihomi.

Po návratu do České republiky se Fiala pokusil dotáhnout podvod do zdárného konce, když poslal zfalšovanou smlouvu na katastrální úřad. Tam už ale zasáhla policie, které se v létě ozvali příbuzní páru s tím, že se jim už dlouho neozvali. Vila pak byla předloni v srpnu zajištěna v souvislostí s trestnou činností.

Zavražděný pár skončil v přehradě. Já zabil jen jeho a v sebeobraně, tvrdil u soudu mladík

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám