Hlavní obsah

Za únos ženy kvůli výkupnému poslal soud dvojici mužů na šest a pět let do vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K šesti letům vězení odsoudil ve čtvrtek Vrchní soud v Praze Petra Rázla (57), který před téměř čtyřmi lety zosnoval únos přítelkyně svého údajného dlužníka. O rok méně pak dostal jeho kumpán Pavel Hanzálek. Kvůli zdravotnímu stavu vyloučil soud případ druhé poloviny gangu mužů, kterým je přes sedmdesát let, Josefa Vošty a Václava Schaidta k novému projednání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Pavel Hanzálek (vlevo) a Petr Rázl u ústeckého krajského soudu

Článek

„Vrchní soud je plně vázán právním názorem Nejvyššího soudu, který připomněl, že nejpřiléhavější je kvalifikovat tento skutek jako loupež, nikoliv jako vydírání,“ odůvodnil nové vyhlášení rozsudku soudce Viktor Mach, který také dodal, že se při ukládání trestů Rázlovi a Hanzálkovi soud snažil pojmout všechna možná omezení osobní svobody, tedy pobyt ve vazbě či již odpykané měsíce ve vězení. Dvojici totiž vrchní soud loni uložil o rok delší tresty.

Případ Vošty a Schaidta soud vyloučil k samostatnému projednání, kvůli jejich zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. „Vrchní soud měl již dříve pochybnosti, zda tito obžalovaní zcela chápou v plném rozsahu smysl a účel trestu,“ vysvětlil soudce Viktor Mach a zmínil jejich zhoršující se stav. „Nebylo by správné a spravedlivé, aby bylo pokračováno nadále v řízení bez toho, aby byl zkoumán jejich zdravotní stav,“ dodal s tím, že by to společné řízení všech obžalovaných zdržovalo, protože je třeba doplnit zdravotní posudky.

Unesli ji od školky

K únosu došlo v zimě 2016 v Ústí nad Labem. Hlavou celé akce byl Rázl, který si ho objednal u Schaidta. Slíbil mu třicet tisíc za to, že „podrží“ ženu, zatímco si s jejím přítelem vyřídí jakýsi dluh. Schaidt k akci ještě přivedl Hanzálka s Voštou. Všichni tři měli slíbených 30 tisíc korun jako odměnu.

Soud snížil trest dvěma mužům z gangu důchodců, který unesl mladou ženu

Krimi

Muži ženu asi měsíc sledovali, připravili si kuklu, pouta a lepicí pásku. Jednoho lednového rána roku 2016, když žena odvedla dcerku do školky a chystala se odjet, přistoupil k ní Hanzálek s odznakem městské policie a řekl, že je od kriminální policie a že má žena jet s nimi k výslechu či podpisu protokolů ohledně drog.

Když žena nasedla do auta, tak ji muži spoutali a přinutili ji zavolat příteli, ať vyzvedne odpoledne děti, protože ji sebrala kriminálka.

V hájovně u obce Krásný Les, kam ženu odvezli, ji několik hodin hlídal Hanzálek s Voštou. Motivem únosu bylo získání peněz od přítele unesené, muži požadovali milion korun. Přítel unesené ženy ale oznámil vše na policii a „gang“ ještě týž den k večeru ženu odvezl zpět do Ústí a propustil ji.

Za únos a vydírání dostal v březnu 2018 u ústeckého krajského soudu Rázl osm let vězení, Hanzálek o dva roky méně, Vošta tři roky a Schaidt jako spolupracující obviněný čtyřletý trest.

Odvolací soud v létě téhož roku Rázlovi trest o rok snížil a Voštovi změnil trest na podmínku. Nejvyšší soud na základě dovolání letos v září rozsudek ale zrušil, když se podle jeho názoru nejednalo o vydírání ale loupež. Vrchní soud v Praze tak musel rozhodovat znova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám