Hlavní obsah

Za ubodání kamaráda dostal muž 17 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na sedmnáct let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Praze recidivistu Róberta Ráce (43), který ubodal k smrti svého kamaráda a spolubydlícího. Rác se k činu přiznal, byť tvrdil, že šlo o obranu. Muž se už jednou pokusil (jiného) spolubydlícího zavraždit, za což si odseděl sedm let ve Valdicích. Rozsudek není pravomocný, Rác i žalobce si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Novinky

Róbert Rác u soudu v Praze

Článek

Soud má skutkový stav věci za prokázaný zejména na základě výpovědi obžalovaného, kterou soud považuje za věrohodnou. Podle předsedy senátu Jiřího Wažika ji podporují i další důkazy jako kamerové záznamy či výpovědi svědků. Wažik nicméně odmítl návrhy obhajoby, že by šlo o nutnou obranu ze strany obžalovaného.

Rác o deset let staršího muže ubodal loni v létě v Mladé Boleslavi. Se svým kamarádem od rána popíjeli a všechno bylo v pohodě. Navečer se rozhodli jít na místní diskotéku i s dcerou poškozeného. Tam v pití pokračovali a během noci oba muži z klubu odešli domů. Tam se ovšem začali hádat. Po chvilce konflikt přerostl ve fyzickou potyčku.

Podle Ráce ho jeho kamarád chytl pod krkem, škrtil ho a dal mu ránu pěstí do obličeje. „Nevěděl jsem, co se stalo, tak jsem z nervu… přeskočilo mi… na kuchyňský lince byl nůž, tak jsem ho vzal a nevím, kolikrát jsem ho bodl,“ prohlásil u soudu Rác. Jeho obhájce v závěrečné řeči uvedl, že Rác jednal z úleku a panické obavy o svůj život.

Po návratu z diskotéky se muži pohádali, jeden druhého ubodal

Krimi

Rác muže ubodal devíti ranami nožem s dvanácticentimetrovou čepelí, zejména do hlavy a krku. Podle státního zástupce takové jednání nelze hodnotit jako případnou nutnou obranu, a tedy není možné skutek kvalifikovat jako zabití. Rácovi žalobce v závěrečné řeči navrhoval 18 let vězení.

Rác po činu odešel z bytu ven, protože prý potřeboval na „čerstvý vzduch“. Pak se vrátil a začal uklízet nepořádek, záchranku svému kamarádovi ale nezavolal, protože se prý styděl za to, co provedl. Pomoc přivolala až dcera zavražděného, která se vrátila z diskotéky. Muži ale už nebylo pomoci.

Muži se vrátili z diskotéky a propukla hádka, po které zůstal jeden mrtvý

Krimi

Rácovi hrozil výjimečný trest, protože už byl za téměř identický skutek jednou odsouzen. V listopadu 2008 v Přerově nad Labem po předchozí hádce a v opilosti dvakrát bodl svého spolubydlícího, ten ale přežil. Krajský soud v Praze Rácovi za pokus o vraždu vyměřil desetiletý trest, který následně zmírnil odvolací soud na sedm let, která si Rác v plné míře odseděl. Podle žalobce ale i přes opětovné spáchání stejného činu nebyly splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu.

„Vzhledem k jednání obžalovaného a celkovému posouzení této situace v kontextu obdobných trestných činů soud vyloučil uložení výjimečného trestu,“ dodal Wažik k úvahám soudu o výši ukládaného trestu.

„Chtěl bych vyjádřit, že mi je hodně líto, co se stalo. Velice toho lituji a nejvíc mě mrzí, že jsem to udělal opětovně,“ prohlásil na závěr Rác. „I když vím, že je to neomluvitelný, tak bych se chtěl omluvit pozůstalým. Vzal jsem život člověku, kterýho jsem měl docela rád, byl mým kamarádem, je mi to hrozně líto, co se stalo,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám