Hlavní obsah

Čech dostal 20 let za teroristický útok na Ukrajině

– Praha
Novinky, bad

Dvaatřicetiletý Čech Martin Kantor, který před lety odcestoval bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů, dostal v úterý od pražského městského soudu dvacetiletý trest vězení za teroristický útok a účast na teroristické skupině. Kantor je stíhaný jako uprchlý, protože se dosud z Ukrajiny nevrátil a místo jeho pobytu je neznámé. Verdikt není pravomocný.

Foto: Serhiy Takhmazov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přestože soud neprovedl některé důkazy původně navržené obžalobou, vina obžalovaného byla prokázána mimo jakoukoliv důvodnou pochybnost,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Jan Šott.

„Obžalovaný je usvědčován svou korespondencí s řadou přátel, v níž poměrně konzistentně líčí své osudy na východě Ukrajiny,“ pokračoval Šott s tím, že tyto důkazy jsou podporovány zejména výpověďmi svědků.

Kantor v roce 2015 odletěl z Prahy přes Rostov na Donu do Donbasu, kde podle obžaloby podstoupil výcvik a stal se odstřelovačem v armádě samozvané Luhanské lidové republiky. V ní se podle spisu dostal na hodnost seržanta a účastnil se bojových operací.

Uprchlému Čechovi hrozí za teror na Ukrajině až 20 let vězení

Krimi

„Jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátů," tvrdí žalobce Martin Bílý, který pro Kantora navrhoval za teroristický útok a účast na teroristické skupině dvacetiletý trest vězení.

Podle Kantorova obhájce ale nebyl proveden žádný důkaz, který by svědčil o jednání uvedeném v obžalobě, a on navrhl Kantora obžaloby zprostit.

Při hlavním líčení vypovídalo několik znalců a svědků, Kantorových kamarádů. Ti vypověděli, že obžalovaný mluvil o tom, že se chce zapojit do bojů na Ukrajině na straně proruských separatistů nebo že jim psal zprávy o jeho úspěších v separatistické armádě.

Tyto výpovědi v závěrečné řeči mírnil Kantorův obhájce s tím, že jeho klient měl tendenci dělat se zajímavějším a zprávy o tom, co na Ukrajině dělá, je třeba brát s velkou rezervou.

Jeden z Kantorových kamarádů uvedl, že byli spolu v kontaktu ještě v roce 2016. Dostal prý ale posléze e-mailem zprávu, že je Kantor mrtvý, potvrdit se to ale nepodařilo.

Policie obvinila pět lidí z terorismu. Organizovali výjezdy na Ukrajinu

Krimi

V souvislosti se zapojením Čechů do bojů na Ukrajině proběhla koncem dubna po celé republice rozsáhlá razie, při které bylo zadrženo pět lidí. Podle Bílého jsou podezřelí z trestných činů souvisejících s terorismem.

Jedním z obviněných je podle médií například předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl. Policie následně pětici i samotný spolek obžalovala.

Podle zjištění policie jeden ze členů spolku v minulosti odjel do Donbasu, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

Reklama

Výběr článků

Načítám