Hlavní obsah

Za střelbu před pražským obchodním centrem se Armén dohodl na sedmi letech vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armén Norajr Caturjan (53), původně obžalovaný z dvojnásobného pokusu o vraždu před pražským obchodním centrem, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Tu pražský městský soud ve čtvrtek schválil. Caturjan si tak odsedí sedm let ve vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví na dvou osobách a nedovolené ozbrojování. Verdikt je pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Norajr Caturjan u soudu

Článek

„Soud schvaluje dohodu o vině a trestu, uzavřenou mezi státní zástupkyní Městského státního zastupitelství a obžalovaným Norajrem Caturjanem,“ uvedl v rozsudku soudní senát v čele s Veronikou Cukerovou.

Caturjan střílel po svých krajanech před šesti lety před obchodním domem na pražském Zličíně. Jednoho z nich netrefil (Caturjan ve výpovědi tvrdil, že šlo jen o výstražné výstřely a nechtěl ho trefit), do druhého z nich pravděpodobně osmkrát z bezprostřední blízkosti vypálil.

Armén na útěku dostal za střelbu před obchodním centrem 15 let vězení

Krimi

Caturjan pak z České republiky odcestoval a jako uprchlý byl v roce 2017 odsouzen k patnácti rokům vězení za pokus o dvojnásobnou vraždu.

BEZ KOMENTÁŘE: Norajr Caturjan přichází k souduVideo: Novinky

Po svém dopadení Caturjan požádal o obnovu procesu. V něm tvrdil, že se s poškozenými sešel kvůli tomu, že jeden dlužil Caturjanovu známému peníze. Schůzka nešla podle plánu a došlo na zbraně. Caturjan tvrdil, že střílel pouze kvůli zastrašení a v sebeobraně.

„Kdybych ho chtěl zabít, tak ho střelím dvakrát do hlavy. Ale já nikdy nechtěl nikoho zabít. Byli jsme kamarádi, on dlužil peníze, nevím, co dělal za blbosti. Chtěli mě tam zmlátit, abych už nechtěl po něm peníze, a takhle to dopadlo,“ prohlásil Caturjan v úterý, kdy obnovené řízení začalo.

Šest let starý pokus o dvojnásobnou vraždu znovu u soudu

Krimi

Oproti předchozímu rozsudku soud tentokrát přihlédl k faktu, že ani jedna z osmi ran neohrožovala postřeleného na životě. „Způsobil mu zranění, které sice bezprostředně neohrožovalo život poškozeného, ale má charakter těžké újmy na zdraví,“ konstatoval soud a přistoupil proto ke změně právní kvalifikace z pokusu o vraždu na pokus o těžké ublížení na zdraví.

Caturjan je odsouzený také za nedovolené ozbrojování, protože se u něj doma v Karlštejně našly téměř tři stovky funkčních nábojů a dva zásobníky. Současně musí odsouzený uhradit škodu pojišťovně ve výši více než 320 tisíc korun.

Po vykonání trestu bude Caturjan vyhoštěn z republiky na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám