Hlavní obsah

Armén na útěku dostal za střelbu před obchodním centrem 15 let vězení

– Praha

Patnáctiletý trest v pátek uložil soud Norajru Caturjanovi, který před více než rokem střílel na dva muže před obchodním centrem v Praze na Zličíně. Prvního netrefil, druhého zasáhl šestkrát. Život mu zachránili lékaři. Odsouzený Armén je na útěku.

Foto: Policie ČR

Odsouzený Armén Norajr Caturjan

Článek

Rozsudek pražského městského soudu není pravomocný, Caturjanův obhájce se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze.

Incident se stal loni začátkem července na parkovišti před obchodním domem Globus. Obžaloba tvrdí, že Caturjan střílel z "přesně nezjištěné příčiny", státní zástupce Petr Boš řekl, že mohl být najat lidmi, kterým postřelený muž dlužil peníze.

To v rozsudku naznačil i předseda trestního senátu Petr Novák, podle kterého z důkazů vyplývá, že Caturjan na místo dorazil s úkolem střílet. Kromě trestu vězení soud Caturjana vyhostil z ČR na neurčito. Střelnou zbraň měl Armén nelegálně, stejně jako množství nábojů různých značek, které později policisté našli na půdě jeho domu v Karlštejně.

Podle svědků střelbě předcházela hádka více lidí. "O tom, co si mezi sebou řekli a co bylo důvodem té schůzky, můžeme pouze spekulovat," řekl dnes státní zástupce. První muž, na kterého Caturjan střílel, totiž odmítl vypovídat, druhý řekl, že si nic nepamatuje. Ani jeden z nich u soudu nežádal odškodné.

Šlo prý o nutnou obranu

"Ať už byl motiv činu a střelby jakýkoliv, tak to nic nemění na tom, že se obžalovaný dopustil zločinu vraždy ve stadiu pokusu, neboť se prokazatelně střelnou zbraní snažil usmrtit dvě osoby," dodal Boš.

Podle Caturjanova obhájce se událost mohla odehrát jinak. Na místě podle něj bylo více střelců - svědčí o tom mimo jiné to, že na rukou jednoho ze svědků policie nalezla zplodiny po výstřelu. Nešlo podle něj o pokus o vraždu, nýbrž o nutnou obranu. "Jen proto, že obžalovaný je schopný střelec, byl úspěšnější než ostatní. A to i přes to, že se také pokoušeli o střelbu," řekl právník.

Policii se Caturjana nepodařilo dopadnout. Pokud by odvolací soud vinu potvrdil a Armén byl následně zadržen, má právo požádat o nové projednání kauzy v hlavním líčení. V novém řízení nemůže být potrestán přísněji než v původním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám