Hlavní obsah

Šest let starý pokus o dvojnásobnou vraždu znovu u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ pokusu o dvojnásobnou vraždu před obchodním centrem na pražském Zličíně otevřel v úterý po pěti letech pražský městský soud. Armén Norajr Caturjan (53) byl původně jako uprchlý odsouzen k patnácti letům vězení. Po jeho dopadení a žádosti o nové projednání nařídil soud hlavní líčení. V něm Caturjan odmítá, že by chtěl své dva krajany zavraždit.

BEZ KOMENTÁŘE: Norajr Caturjan přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Caturjan se podle obžaloby před šesti lety sešel se dvěma dalšími Armény v kavárně obchodního centra. Po nějaké době se začalo střílet. Podle spisu Caturjan dvakrát vystřelil z nelegálně držené pistole ráže 9 mm na o dvanáct let mladšího Elvise N., kterého netrefil, a Elvis z místa utekl.

Podle obžaloby se Caturjan otočil a z bezprostřední blízkosti několikrát vypálil na Gagika T., kterému způsobil mimo jiné zlomeninu krčku stehenní kosti, zranění bérce, lopatky nebo ruky. Následně z místa útoku utekl. Gagik nezemřel jen díky rychle přivolané záchrance. Caturjan z místa činu odjel a posléze opustil Česko. Podle svých slov odjel na Ukrajinu.

Policie hledá Arména, který střílel na pražském Zličíně

Krimi

Na začátku nového projednání Armén obžalobu odmítl. „Jsem vinen jen v tom, že jsem měl nepovolenou zbraň. Bylo to úplně jinak, paní soudkyně,“ uvedl na začátek výpovědi Caturjan.

Podle svých slov vyrazil v létě 2016 na schůzku se svým kamarádem Gagikem do obchodního centra na Zličíně. Gagik podle Caturjana dlužil jeho známým 400 tisíc eur (téměř 11 milionů korun v roce 2016) a Caturjan ho šel prý jen upozornit, že má na splacení asi půl roku.

Soud začal řešit pokus o vraždu na Zličíně. Pachatel stále uniká

Krimi

Podle Caturjana byl Gagik na schůzce (kromě Elvise) ještě s několika dalšími lidmi.

„Povídám, Gago, ty někomu dlužíš peníze, chceš, aby to tady všichni kolem slyšeli? Chceš, aby byli přítomni?“ vzpomínal Caturjan. Vyšli tedy ven, před obchodní centrum.

Tam prý Elvis na Caturjana namířil pistoli. „Elvis v klidu vytáhl zbraň před Globusem a já si říkám: 'To se nebojí těch kamer?'“ pokračoval Caturjan.

Armén na útěku dostal za střelbu před obchodním centrem 15 let vězení

Krimi

Caturjan prý vytáhl svoji pistoli a vystřelil do vzduchu nad Elvise. Ten začal podle obžalovaného utíkat, tak nad něj ještě několikrát vystřelil, ale nemířil prý na něj.

„Gagik stál za mnou asi dva metry, mířil na mě nataženou zbraní. Říkal jsem si: ‚Proč dělá takovou blbost? Když vidí, že má člověk zbraň, je rozčílený, proč za ním stojí zezadu a míří na něj?‘“ popsal dále Caturjan. „Otočil jsem se a čtyřikrát jsem na něj vystřelil. Trefil jsem ho asi do ramen a do nohou,“ dodal.

Gagik na něj prý ještě ze země mířil, tak na něj Caturjan zařval, ať pustí pistoli, a střelil ho do zadku. Gagik pustil pistoli a Caturjan z místa střelby odešel.

„Kdybych ho chtěl zabít, tak ho střelím dvakrát do hlavy. Ale já nikdy nechtěl nikoho zabít. Byli jsme kamarádi, on dlužil peníze. Nevím, co dělal za blbosti. Chtěli mě tam zmlátit, abych už nechtěl po něm peníze, a takhle to dopadlo,“ uzavřel obžalovaný.

Stejně jako před pěti lety ani letos Gagik s Elvisem do případu více světla nevnesli. Elvis odmítl vypovídat a Gagik prohlásil, že si z incidentu téměř nic nepamatuje. Soudu řekl, že rozhodně žádné peníze nikomu nedlužil.

Arménovi, který na Zličíně střílel na krajany, soud potvrdil patnáct let

Krimi

Caturjan je obžalovaný také z nedovoleného ozbrojování, protože se u něj doma v Karlštejně našly stovky nábojů a dva zásobníky.

Jako uprchlý byl před pěti lety odsouzen k trestu patnácti let vězení za dvojnásobnou vraždu ve stadiu pokusu. Vzhledem k tomu, že požádal o nové projednání případu, nemůže dostat přísnější trest. Proto i státní zástupkyně Arménovi v obžalobě navrhla trest 15 let ve vězení se zvýšenou ostrahou.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a soudních znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám