Hlavní obsah

Střílel na zaměstnavatele družky, soud mu potvrdil 12 let vězení

Olomouc

Za loňský pokus o vraždu zaměstnavatele družky potvrdil ve středu olomoucký vrchní soud Martinu Havelkovi ze Vsetínska 12 let vězení. Odpyká si je v nejpřísnějším typu věznice. Havelkovo odvolání proti rozsudku krajského soudu vrchní soud zamítl, trest na spodní hranici sazby je podle něj namístě. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Havelka u olomouckého krajského soudu (snímek z července 2019).

Článek

Pětapadesátiletý Havelka na zaměstnavatele družky vystřelil z ulice, když muž stál v koupelně. Viděl jeho siluetu. Střela muže minula zhruba o 30 centimetrů, z incidentu tak vyvázl bez zranění.

Havelkovi za pokus o vraždu hrozilo 12 až 20 let vězení. „I my zastáváme názor, že jednání obžalovaného naplňuje znaky pokusu vraždy. Obžalovaný skutečně svou zbraň složil, vyšel ven, a to v okamžiku, kdy byl naštvaný. K místu činu šel několik minut a dalších několik minut tam čekal na příhodný okamžik. K výstřelu došlo v okamžiku, kdy viděl siluetu poškozeného,“ uvedla soudkyně Renáta Sobalová.

Podotkla, že obžalovaný držel zbraň legálně, chodil na střelnici a sám o sobě prohlásil, že je velmi dobrý střelec.

Podle soudu mimořádné snížení trestu pod hranici sazby nebylo namístě, nešlo o žádné výjimečné okolnosti. „Obžalovaný se zločinu dopustil střelnou zbraní, střílel se zbraní ze vzdálenosti 12 metrů a byl značně opilý. Jsou to okolnosti, které toto ustanovení vylučují,“ dodala soudkyně.

Hájil se medvědem

Incident se odehrál loni v prosinci. Muž dostal zlost, když mu jeho partnerka oznámila, že jí zaměstnavatel odmítl vyplatit odměnu. Vzal si pistoli a odešel k bydlišti poškozeného, kde se snažil boucháním a kopáním do zavřených dveří dostat do provozovny restaurace. Když mu nikdo neotevřel, poodstoupil Havelka na ulici, a když poté spatřil muže v rozsvíceném okně v koupelně, zamířil a vystřelil, stojí v obžalobě.

Projektil proletěl oknem nad hlavou poškozeného ve chvíli, kdy stál v koupelně zády k oknu u umyvadla. Rána ho vylekala. „Myslel jsem si, že praskla žárovka. Cítil jsem drobné střepiny do zad. Najednou jsem objevil díru ve zdi a koukám, že je díra i v okně,“ řekl u soudu muž.

Obžalovaný se k tomu, že si vzal zbraň, přiznal. Důvody, proč tak učinil, však poté měnil. Tvrdil například, že zbraň měl tehdy u sebe připravenou ke střelbě kvůli medvědovi, který se na Vsetínsku pohyboval, a výstřelem chtěl zaměstnavatele pouze vystrašit. Podle jeho obhájce se nepřímý úmysl prokázat nepodařilo.

„Lituji toho, že jsem ten zkrat nedokázal zvládnout. Nikomu jsem nechtěl ublížit,“ uvedl ve středu Havelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám