Hlavní obsah

Za smrt stařenky po útoku psa padla podmínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Za smrt jedenadevadesátileté seniorky, kterou napadla v Pihelu u Nového Boru argentinská doga, padl ve středu u Okresního soudu v České Lípě zatím nepravomocný podmíněný trest. Majitelku psa, obviněnou z usmrcení z nedbalosti, potrestal soud 30 měsíci odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Žena také musí přímým příbuzným stařenky zaplatit celkem 1,2 milionu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

K útoku psa došlo v únoru 2019 a pokousaná stařenka, pohybující se s pomocí chodítka, zemřela po dvou dnech v českolipské nemocnici.

Podle soudkyně Blanky Fedorkové byla příčinou úmrtí trhlina na slezině, kterou seniorka utrpěla při pádu během útoku psa. „Obžalovaná neučinila vše, aby zabezpečila svůj pozemek a zabránila tak útěku a útoku psa,“ uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně.

Soudní senát se podle ní zabýval i možností, že při léčbě pokousané stařenky pochybili zdravotníci v nemocnici v České Lípě. „Nezjistili jsme ale nic, co by nasvědčovalo nevhodné léčbě nebo zanedbání péče,“ zmínila Blanka Fedorková.

V českolipské nemocnici zemřela seniorka, kterou napadla doga

Krimi

Že měla stařenka natrženou slezinu a v jejím důsledku krvácení do břicha, přitom českolipští zdravotníci vůbec nezjistili. Odhalila to až nařízená pitva. Na to také před vynesením rozsudku upozorňovala obžalovaná Vladislava M. i její obhájce Jakub Beránek.

Případ smrtelného pokousání seniorky dogou je u soudu. Ten zkoumá i možné pochybení lékařů

Krimi

Obžalovaná ve středu u soudu ještě před vynesením rozsudku uvedla, že je jí to všechno moc líto a že se celé rodině stařenky omlouvá. „Přijímám odpovědnost, byla to chyba, že Argo utekl, ale jsem přesvědčená, že nemocnice pochybila, když neodhalila poškození sleziny,“ řekla. Státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu na vyjádření, rozsudek tak není pravomocný. Je ale evidentní, že obhajoba se proti němu odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám