Hlavní obsah

Případ smrtelného pokousání seniorky dogou je u soudu. Ten zkoumá i možné pochybení lékařů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

V rozplétání okolností tragického případu, kdy po útoku psa plemene argentinská doga zemřela jednadevadesátiletá seniorka, pokračoval v úterý Okresní soud v České Lípě. K napadení došlo před necelými dvěma lety v obci Pihel mezi Českou Lípou a Novým Borem. Pokousaná seniorka, pohybující se s pomocí chodítka, zemřela po dvou dnech v nemocnici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z trestného činu usmrcení z nedbalosti obvinila policie majitelku psa, hrozí jí za to až šest let vězení a zaplacení odškodného pozůstalým v řádu statisíců korun.

Pitva zesnulé seniorky ukázala, že konkrétní příčinou jejího úmrtí bylo protržení sleziny a následné krvácení do oblasti břicha. Poranění si seniorka mohla způsobit, když po útoku psa padala na zem a zavadila přitom o část svého chodítka.

V českolipské nemocnici zemřela seniorka, kterou napadla doga

Krimi

Soud v úterý zkoumal, zda se na úmrtí stařenky nepodepsalo také zanedbání ze strany lékařů nemocnice v České Lípě, kam byla žena po útoku převezena. Ti totiž na to, že má žena protrženou slezinu, nepřišli.

Podle soudního znalce Františka Antoše, který v úterý před soudem vypovídal, u ženy došlo druhý den v nemocnici ke středně významnému poklesu hodnot krevního obrazu, na který měl lékař zareagovat celkovým vyšetřením a vyšetřením břicha. „Neví se, zda k tomu došlo. Každopádně nebylo vůbec zaznamenáno,“ konstatoval znalec.

Agresivní pes ohrožoval obyvatele Brna. Pomohla až uspávací puška

Krimi

Absenci zápisu vyhodnotil jako pochybení lékaře. Připustil, že možnosti poranění břicha nevěnovali zdravotníci pozornost. Upozornil ale také, že podle zdravotní dokumentace si žena na břišní potíže nestěžovala a že senzitivita a práh bolesti bývají u starých lidí velmi snížené.

„Větší pozornost k poklesu krevních hodnot a dalším okolnostem mohla vést k CT nebo sonografii břicha, které by trhlinu sleziny určitě odhalilo,“ uvedl znalec s tím, že lékaři nevěnovali pozornost ani změně psychického stavu ženy. Ta začala být v jednu chvíli dezorientovaná i agresivní a zdravotníci ji museli k lůžku přikurtovat.

Čuvač pokousal na ulici ženu, podmínku pro majitele plzeňský soud zrušil

Krimi

„To signalizuje, že se něco stalo. Měli ji znovu kompletně vyšetřit, zda se něco nezměnilo. Ale žádné vyšetření zadokumentované není, lékař změnu stavu pouze zapsal,“ zjistil František Antoš.

Soud v úterý vyslechl také vnučku a syna napadené ženy. Vnučka ostře reagovala na přečtení výpovědi obžalované majitelky psa Vladislavy M., která vypovídala už při předchozím soudním líčení. Obžalovaná u soudu řekla, že pes jménem Argo byl hodně mladý, přátelský a že nikdy neutekl. „To je lež. Její psi utíkali často a zabíhali až k Chotovicím,“ okomentovala výpověď obžalované vnučka.

„Argentinská doga není bojové plemeno, ale ochranářské. Jenže pokud není vychován, tak zabíjí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám