Hlavní obsah

Za přinucení zaměstnankyně k sexu dostal exradní Přerova podmínku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Roční podmínkou se zkušební dobou dvou let potrestal ve čtvrtek Okresní soud v Přerově bývalého radního Přerova Marka Dostála (52) za to, že ve dvou případech přiměl svoji zaměstnankyni, ženu v tíživé finanční situaci a závislou na příjmu ze zaměstnání, k orálnímu sexu. Ženě navíc obžalovaný musí zaplatit 50 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Exradní u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný se na místě odvolal. Žalobkyně se práva na odvolání vzdala. „Jsem nevinný. Verdikt nechápu. Jsem přesvědčený, že jsme dokázali, že skutky, ze kterých mě viní obžaloba, se nestaly,“ uvedl Dostál.

Okresní soud se případem zabýval už podruhé. Poprvé, loni na konci listopadu, uložil Dostálovi stejný trest. Ten pak v červnu téhož roku potvrdil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Dostál však podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který původní rozsudek zrušil a kauzu vrátil do Přerova k doplnění dokazování, především výslechu obžalované. Okresní soud ho poté provedl s ohledem na zdravotní potíže psychického charakteru poškozené bez přímé přítomnosti obžalovaného formou videokonference. Nic nového či zásadního však nepřinesl.

Soud potvrdil přerovskému exradnímu Dostálovi podmínku za sexuální nátlak

Krimi

„Poškozená v hlavních věcech vypovídala shodně jako v přípravném řízení před policisty. Bylo na ní patrné velké rozrušení. Těžko by to zahrála. K tomuto stejnému závěru jednoznačně dospěli i znalci a u hlavního líčení si je i obhájili,“ vysvětlil soudce Jan Rektor s tím, že z důkazů nebyla u ženy zjištěna ani pomstychtivá motivace. „Je nepravděpodobné, že by poškozená byla tak geniální, aby převezla znalce a zároveň fingovala posttraumatickou stresovou poruchu, která u ní byla diagnostikována,“ dodal soudce.

Dostál, jemuž hrozily za sexuální nátlak až čtyři roky za mřížemi, obžalobu od počátku odmítal. Obvinění označil za akt pomsty, který měl zakrýt zpronevěru a krádeže poškozené, kterých se jako servírka dopustila. „Stálo mě to tři roky života. Mluví se o tom, jak je špatná poškozená, špatný jsem však já. Ona to však umí hrát. Nalhala toho mraky,“ prohlásil ještě před vynesením rozsudku u soudu Dostál.

Přerovský exradní stanul před soudem kvůli sexuálnímu nátlaku. Jde o pomstu, tvrdí

Krimi

Ženu, která pracovala jako servírka v jeho pohostinství, Dostál poprvé přinutil k orálnímu sexu v blíže neurčené době od 23. října do 7. listopadu 2017, kdy ji pozval do bytu k vyřešení schodku v tržbě. Snažil se ji vlákat do koupelny a požadoval po ní pohlavní styk. Když odmítla s tím, že má menstruaci, donutil ji k orálnímu sexu. Podruhé se podobného jednání dopustil v době mezi 11. a 31. listopadem téhož roku v jeho hostinci.

Ze strachu z dluhu a ztráty zaměstnání s ním vykonala orální sex jako v prvním případě. Radním Přerova se Dostál stal po zvolení zastupitelstvem předloni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším zastupitelstvu 19. listopadu, kdy na něj upozornila opozice. Dostál pak rezignoval předloni 6. prosince, kdy už byla podána obžaloba. Zastupitelem zůstal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám