Hlavní obsah

Za přejetí muže v podchodu a několik dalších pokusů o vraždu dostal narkoman 15 let

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Za opakované přejetí staršího muže v úzkém podchodu pro chodce, najíždění do dalších dvou žen a dvouletého dítěte a posléze i do dvojice policistů, kteří mu stříleli na kapotu vozu, dostal patnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou šestatřicetiletý Roman Šupa z Hodonínska.

Rozsudek v kauze muže, který autem zranil muže v podchoduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Senát Krajského soudu ve Zlíně poslal za mříže osmkrát trestaného recidivistu za šestinásobný pokus o vraždu, z čehož ve dvou případech se jednalo o pokus o vraždu úřední osoby. Toho se Šupa dopustil v červenci loňského roku při policejní honičce v Uherském Hradišti, kdy nechtěl zastavit hlídce kvůli tomu, že v autě převážel varnu na pervitin. Ten měl podle svých slov v daný okamžik i v sobě.

„Během tří dnů jsem si dal pět gramů pervitinu. Byl jsem pod jeho vlivem. Netušil jsem, že je podchod pro pěší. Žádného člověka jsem v něm neviděl,“ tvrdil obžalovaný.

Množství spáchaných trestných činů, speciální násilná recidiva. Resocializace do budoucna mizivá.
soudkyně

Při vjezdu do 22 metrů dlouhé a dva metry široké „myší díry“ neměl šanci se automobilu širokému 1,85 metru vyhnout starší muž se svým kolem. Další dvě ženy s dvouletým dítětem stihly z podchodu utéct jen díky souhře náhod, kdy běsnící řidič nemohl přejet přes ležícího starého muže a jeho kolo. To se mu podařilo až o pár sekund později ve chvíli, kdy ženy vyběhly do bezpečí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Roman Šupa u soudu

Bezohledný řidič

Zraněný muž se podrobil mnohaměsíčnímu léčení. „Měl jsem strašné, strašné bolesti, byl jsem celý zalitý krví,“ sdělil u soudu Josef B., který při nárazu auta a následném trojím přejetí mimo jiné utrpěl mnohačetné zlomeniny obratlů a dalších několik zranění nohou a hlavy.

Třikrát mě přejel, byl jsem zalitý krví, líčil svědek soudu šílenou honičku v podchodu

Krimi

„Takovou míru lhostejnosti ve vztahu k následku svého jednání jsem ještě nezažil,“ sdělil státní zástupce Martin Malůš, který pro recidivistu požadoval až devatenáctiletý trest.

Předsedkyně senátu byla při trestní sazbě 15 až 25 let mírnější, a to i když u obžalovaného neshledala žádnou polehčující okolnost. „Byť hledáme sebevíc, naopak přitěžujících hodně. Množství spáchaných trestných činů, speciální násilná recidiva. Resocializace do budoucna mizivá,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Ta zároveň potvrdila, že muž jednal s rozmyslem. „Před vjezdem do podchodu měl chvíli, aby se rozmyslel, že do něj nevjede. Viditelnost byla dobrá, lidi nemohl přehlédnout. Stejně tak v případě policistů, do kterých najížděl v Ostrožské Lhotě,“ poznamenala soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám