Hlavní obsah

Za pokus o vraždu dostal 10 let. Verdikt neunesl a museli ho ošetřovat

Praha

„To není pravda tohle, to je všechno vykonstruovaná lež,“ tvrdil do poslední chvíle Milan Baniar (65), obžalovaný z pokusu o vraždu souseda, kterého měl na Nový rok bodnout nožem. Krajský soud ale ve čtvrtek nepřesvědčil a ten ho poslal na deset let za mříže. Baniara po vynesení rozsudku musela ošetřit přivolaná záchranná služba. Jeho obhájce se proti verdiktu odvolal a případ bude řešit pražský vrchní soud.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí Milana Baniara od souduVideo: Novinky

 
Článek

K incidentu došlo v první letošní podvečer v bytovém domě v Mladé Boleslavi. Podle obžaloby tam Baniar dvakrát bodl souseda nožem s téměř 23 centimetrů dlouhou čepelí. Respektive šlo o jedno bodnutí, kterým o čtyři roky mladšímu muži způsobil 15 centimetrů hlubokou ránu v břiše, aniž by zasáhl životně důležité orgány. Druhou ránu už poškozený vykryl. Následně zpacifikoval Baniara pěstí, zavolal si záchranku a šel k sobě do bytu, před kterým se sesunul na schody, než dorazila pomoc.

Hluk v domě rozčílil na Nový rok staršího muže. Když si stěžoval, soused ho bodl

Krimi

„Já u toho nebyl, takže k tomu nemůžu nic říct. Je to falešné obvinění. Nemám slov, s tím člověkem jsem se vůbec nesešel. Jedinej, kdo tam byl, byla moje přítelkyně a sestra. To je falešné obvinění,“ nechal se slyšet k obžalobě Baniar, který dále odmítl k věci vypovídat, a soudce Michal Tomáš tak přečetl jeho výpověď na policii.

Ani tam ale Baniar mnoho nesdělil. „Jsem zraněný v obličeji, ale vůbec nevím, jak jsem k tomu přišel. Jsem úplně vykolejenej, nevím, co se stalo. Jsem úplně mimo. Nic si nepamatuji. Pamatuji si pouze to, že mě odvezli policajti, ale vůbec nevím proč,“ citoval ho soudce z protokolu.

I přesto, že Baniar tvrdil, že na Silvestra vypil „dva braníky a nějakej grog“, měl v sobě v době činu téměř 2,5 promile alkoholu. „Nejsem alkoholik, ale že byl ten novej rok, tak každej si dá něco,“ reagoval suše na doporučení znalce, aby mu bylo uloženo protialkoholní léčení.

Muž dostal čtyři roky vězení za bití manželky a napadení souseda

Krimi

Trochu více světla do případu vnesl poškozený. Ten u soudu vypověděl, že s Baniarem byly problémy dlouhodobě. „Několik let zpátky s ním byly kvůli alkoholu a agresivitě problémy, napadal svoji sestru i družku. Žádaly mě, abych mu domluvil,“ uvedl poškozený.

Když se vracel z novoročního venčení psa, říkala mu prý Baniarova sestra, že „zas vyvádí“. „Měl jsem strach, aby jí něco neudělal,“ uvedl muž. Když to dále pokračovalo, šel zasáhnout.

„Řekl jsem mu, že je vykázanej, a že tam nemá co dělat. Dal jsem mu 10 minut na to, aby se uklidnil, než zavolám policii,“ popisoval poškozený. Baniar ale podle něj místo toho odešel do kuchyně, vrátil se s nožem v ruce a souseda bodl. „Pak jsem ho zpacifikoval a zavolal záchranku,“ zakončil poškozený výpověď s tím, že se mu útok ve vzpomínkách pořád vrací. „Mám z toho trauma, špatně spím. Mám třeba problém uříznout chleba, vzpomenu si na to a je to,“ dodal.

Zabil jsem sousedku, volal muž na policii. Žena přežila

Krimi

„Bratr dělal bugr kvůli dědictví, protože si myslel, že jsem něco získala. Začal na mě útočit, šla jsem za poškozeným jako bývalým domovníkem, tak mi řekl, ať jdu na policii,“ potvrdila víceméně jeho slova Baniarova sestra.

Přítelkyně obžalovaného u soudu prohlásila, že byla celou dobu v pokoji, koukala z okna, byla zamyšlená nad svými dětmi a vůbec prý ani nepostřehla, že přišel poškozený nebo že došlo k nějakému konfliktu.

„Tohleto je uměle vykonstruovanej podvod, není to založeno na pravdě. Protože ten človíček měl se sestrou velký problémy. Tim, jak jsem tam přišel, tak jsem tam někomu vadil a tohleto se na mě muselo vykonstruovat. Je to falešný obvinění,“ prohlásil v závěrečné řeči Baniar. Jeho obhájce se snažil soud přesvědčit ke změně právní kvalifikace na ublížení na zdraví, protože podle jeho názoru Baniar vraždit nechtěl. Soud ale nepřesvědčil.

Soused mi podřezal kohouta a zabil kozu, oznámila žena z České Třebové policii

Krimi

„Nepochybovali jsme o tom, že to byl obžalovaný, kdo poškozeného bodl nožem,“ uvedl soudce Tomáš v rozsudku s tím, že obhajoba obžalovaného je vyloučena, zejména díky zajištěným krevním stopám a dalším důkazům.

Baniar by měl podle verdiktu také podstoupit protialkoholní léčení ústavní formou a ochranné psychiatrické léčení ambulantní formou.

Ke konci vyhlašování rozsudku se Baniar silně rozklepal, začal ztěžka dýchat, až ho musela ošetřit přivolaná záchranná služba. Poté byl odveden vězeňskou službou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám