Hlavní obsah

Ukrajince, který najížděl v Praze do lidí, zastavovali střelbou. Dostal pět let a bude vyhoštěn

Praha
Aktualizováno

Pět let ve vězení stráví Ukrajinec Ruslan Butko, který v březnu najížděl v Praze do chodců na chodníku. Rozhodl o tom ve čtvrtek odvolací senát pražského vrchního soudu, který překvalifikoval čin na pokus o těžké ublížení na zdraví. Butko původně dostal od Městského soudu v Praze pouze osmnáctiměsíční trest za pokus o prosté ublížení na zdraví. Butko bude po odpykání trestu také na tři roky vyhoštěn.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruslan Butko s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

„Vina obžalovaného je jednoznačně prokázána,“ konstatoval soudce zpravodaj Alexandr Károlyi. „Nebudeme tady rozhodně řešit zákrok policie, od toho jsou tady jiné orgány. Ale zákrok nemá dopad na právní kvalifikaci,“ dodal. Policie při pronásledování na Butka střílela.

Podle soudu Butko musel vědět, že se jedná o zákrok Policie ČR, což vyplývá jak z výpovědí samotných policistů, tak i svědků. A i když hlavním Butkovým úmyslem nebylo zranit chodce na chodníku, tak jeho jízda byla neadekvátní.

„Jednalo se o chodník, kde chodci nepředpokládají, že tam někdo po něm pojede vozidlem,“ podotkl Károlyi. Podle něj také mohlo dojít k mnohem závažnějším zraněním, nebýt toho, že oba chodci reagovali na výstřel policie a zjistili, že na ně najíždí Butko v rangeroveru, tak uskočili.

Střelba na LetnéVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

I proto soud čin překvalifikoval na pokus o těžké ublížení na zdraví a podle toho upravil i trest, který je podle něj dostatečný a přiměřený.

Butko letos v březnu v Kamenické ulici v pražském Bubenči neuposlechl policejní výzvu, aby vystoupil z auta. Místo toho se rozjel, vjel na chodník a aniž by chtěl nějak zastavit, najel v asi pětadvacetikilometrové rychlosti do dvou chodců. Jeden z nich se při úskoku před Butkem v rangeroveru zranil.

Po další šedesátimetrové jízdě po chodníku Butko utekl do nedalekého parku Stromovka, kde ho zadržela policie.

Podle státního zástupce bylo Butkovi jedno, jestli při svém útěku před policií něco poškodí nebo někoho zraní.

Na pražské Letné se střílelo

Krimi

Oproti tomu Butko prohlásil, že je nevinný. „Nejsem vinen a v tom, co jsem dělal, nebyl žádný úmysl spáchat nějaký trestný čin,“ prohlásil před odvolacím soudem Ukrajinec. Samotný policejní zákrok prý vnímal jako „napadení skupinou ozbrojených lidí ve sportovním oblečení“. Přiznal, že vjel na chodník a že oba poškozené viděl. Butko také tvrdí, že začal ujíždět až poté, co policisté vystřelili. Z důkazů ale vyplynulo, že to bylo právě naopak.

Ruské kšefty s českým majetkem

Butko byl odsouzen také za nebezpečné vyhrožování a vydírání. Podle zjištění Deníku N Butkův případ souvisí s kauzou neoprávněného pronajímání bytů v Bubenči. Byty jsou podle katastru majetkem ČR, ve správě je však má na neomezenou dobu ruský stát. Podle českého ministerstva zahraničí Moskva byty nesmí pronajímat třetí straně, její diplomaté to ale porušují.

Z rozsudku vyplývá, že Butko si od srpna 2018 pronajímal v bubenečské Schwaigerově ulici nejméně tři byty, a to od britské realitní kanceláře PIM Management Limited, za kterou v ČR jednal ruský zástupce. Verdikt tvrdí, že Butko Rusovi po půl roce přestal platit nájemné a vyhrožoval mu, že pokud se na neplacení nedohodnou, „tak to budou řešit jiní lidé a jiným způsobem”. Údajně hrozil také Rusově rodině. Vydírání prý v Rusovi vzbudilo takové obavy, že se raději přestěhoval.

Foto: Novinky

Prostřelené sklo vozu na Letné

Reklama

Související články

Na pražské Letné se střílelo

Policisté v pondělí po poledni stříleli na pražské Letné při pronásledování podezřelého řidiče. Muž se spolujezdkyní při pokusu o útěk srazil autem chodce....

Výběr článků

Načítám