Hlavní obsah

Za kopačku do hlavy státnímu zástupci má jít recidivista na 2,5 roku do vězení

Právo, Patrik Biskup
Rokycany

Na dva a půl roku do věznice s ostrahou poslal ve středu Okresní soud v Rokycanech 27letého recidivistu Radka Berkyho za surové napadení plzeňského státního zástupce Libora Řeřichy (58) z letošního února. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Radek Berky, kerý byl obžalován z útoku na státního zástupce.

Článek

Podle předsedkyně senátu Lindy Hnátové obžalovaný svým jednáním spáchal trestné činy ublížení na zdraví a výtržnictví.

K incidentu došlo kolem deváté hodiny večer v Tylově ulici v Plzni. Berky se hájil tím, že se do něj Řeřicha navážel. U soudu tvrdil, že ho státní zástupce měl provokovat rasistickými poznámkami a měl to být právě Řeřicha, kdo útočil první.

„Ten den jsem vypil flašku vodky a nějaká piva. Večer stojím před večerkou, kouřím a najednou přijde ten pán a začne se do mě navážet. Začal mi říkat, že prodávám drogy, jestli nejsem šlapka a za kolik dávám. Chytil mě za bundu a cloumal se mnou,“ vypověděl Berky, kterému policie po zadržení naměřila v dechu 1,6 promile alkoholu.

Prý mu nadával

Poté ho měl podle Berkyho státní zástupce pozvat na drink zvaný Cyklon B do Vlčího doupěte. Vlčí doupě bylo kódové označení pro hlavní stan Adolfa Hitlera, Cyklon B zase používali nacisté za druhé světové války ve vyhlazovacích táborech.

Útočník, který zbil státního zástupce, má v sobě podle znalkyně agresivitu

Krimi

„Když se tam do mě takhle navážel, vůbec ani jednou se nezmínil, že je státní zástupce. Nějak se ve mně začal hromadit vztek z toho, co mi říká, tak jsem ho žádal, aby mi dal pokoj. On mi ale dál nadával,“ řekl u soudu Berky.

Korunní svědek Gabriel Baštura podle svých slov viděl, jak obžalovaný mlátí na chodníku staršího pána. „Nejprve jsem se ho zeptal, proč to dělá, a on mi na to řekl, že je to státní zástupce. Apeloval jsem na něho, ať ho nechá být, že ho za to můžou zavřít. Mezitím ten poškozený utekl přes silnici na druhý chodník. Útočník běžel za ním a dal mu další dvě rány pěstí a kopal ho. Pak ten napadený vběhl do dveří nějakého baru,“ prohlásil Baštura. V první chvíli si myslel, že jde o nějakou odplatu za to, že napadený státní zástupce v minulosti poslal obžalovaného do vězení.

Chtěl utéct

Sám Řeřicha si z útoku mnoho nepamatuje. „Koupil jsem si kebab, a když jsem odcházel od stánku, zastoupil mi obžalovaný cestu s tím, jestli něco bude. Nevěděl jsem, zda mu jde o peníze, nebo mi chce rozbít hubu. Řekl jsem, ať se na to vykašle, že jsem státní zástupce a že by z toho mohl mít problém,“ vypovídal Řeřicha.

První ránu si podle svých slov vůbec nevybavuje. „Měl jsem úplnou tmu. Vybavuji si, že jsem pak stál v předklonu a krvácel z pusy a nosu. Chtěl jsem jít pryč, ale on si znovu stoupl přede mne a křičel, ať se prokážu, že jsem státní zástupce. Pak jsem viděl, jak jeho noha letí vzduchem, a dostal jsem ránu, po které mi málem uletěla hlava,“ pokračoval Řeřicha.

V tu chvíli začal křičet o pomoc a snažil se utéci. „Vběhl jsem do prvních dveří, byl to nějaký bar. Tam jsem řekl, co se stalo, a vzápětí přijela policie. Udělalo se mi špatně, bolela mě hlava, neviděl jsem na jedno oko. Záchranka mě potom odvezla do nemocnice,“ dodal Řeřicha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám