Hlavní obsah

Za brutální zmlácení a upálení bezdomovce potvrdil soud 13 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třináct let ve vězení stráví 40letý Jiří Málek, který podle pravomocného verdiktu brutálním způsobem zmlátil a následně upálil bezdomovce. Málkovi nepomohlo ani odvolání podané proti prosincovému rozsudku Městského soudu v Praze, které pražský vrchní soud v úterý jako nedůvodné zamítl. Málek byl v době činu opilý, takže si prý nic nepamatuje, ale „nevěří, že by toho byl schopen“.

Foto: Novinky

Jiří Málek, obžalovaný z vraždy bezdomovce.

Článek

„Rozsudek Městského soudu v Praze byl potvrzen usnesením Vrchního soudu v Praze. (...) Odvolání obžalovaného a městského státního zástupce byla zamítnuta jako nedůvodná,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

K činu došlo před rokem a půl v létě v pražských Záběhlicích, poblíž tzv. trojmezí. Málek se tam pohádal se svým známým, se kterým předtím ještě s dalším mužem popíjeli.

„Začali jsme pít, šli jsme mu vrátit powerbanku. Dali jsme si s ním víno, pak se šlo ještě do večerky pro víno. Bavili jsme se o Vikingách, Hitlerovi a tak,“ vzpomínal loni u městského soudu Málek na inkriminovaný červencový den. Pak už si prý jen pamatuje, že čtyřiapadesátiletého muže dvakrát nebo třikrát kopl.

Podle spisu však muži nejdřív dal pěstí do obličeje, pak mu dupal do horní části těla a také mu skočil na hlavu oběma nohama. Když muž zůstal už nehybně ležet, tak si ho vyfotil jako jakousi „trofej“. Nakonec přístřešek i s mužem v bezvědomí se slovy „že to tam teda shoří“ zapálil.

Bezdomovce v Praze podle obžaloby zbil, vyfotil si ho a upálil. Hrozí mu až výjimečný trest

Krimi

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou lítost, že přišel o život člověk,“ prohlásil v prosinci v závěrečné řeči Málek, nicméně dodal: „I když si toho mnoho nepamatuju, nevěřím tomu, že bych to byl schopnej úmyslně zapálit.“

Za upálení bezdomovce dostal muž 13 let vězení

Krimi

K tomu ještě týden před vraždou opilý Málek zmlátil ostrahu supermarketu na pražském Spořilově a zlomil o jedenáct let mladšímu muži nos, k čemuž se bez okolků přiznal. Byl tak odsouzen i za ublížení na zdraví a výtržnictví. Málek byl v minulosti za výtržnictví a majetkové a násilné činy trestán, v rejstříku má jedenáct záznamů.

Muž obviněný z vraždy bezdomovce v Praze sympatizoval s neonacisty, tvrdí policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám