Hlavní obsah

Vzorný, ale nenapravený. Českého džihádistu soud z vězení nepustil

Právo, Patrik Biskup

Dostává jen samé kázeňské pochvaly a je příkladným pracantem. Má rodinné zázemí a příslib zaměstnání. Ale ani to nepřesvědčilo soud, aby Janu Silovskému odpustil polovinu ze šestiletého trestu, který si muž odpykává za propagaci terorismu.

Jan Silovský během úterního jednání u soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Jste vzorný vězeň, ale nejsem přesvědčena o tom, že jste se napravil,“ uslyšel v úterý z úst předsedkyně senátu lounského okresního soudu Adély Baranové 25letý muž ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který se v únoru 2016 chtěl přidat k teroristům z Islámského státu.

Soud tak Silovského žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu ve veřejném jednání zamítl.

„Ztotožnila jsem se se závěry věznice, že resocializace u odsouzeného ještě zcela

neproběhla. Ve svém dnešním vyjádření před soudem na otázku, zda by v případě propuštění na svobodu dál praktikoval islámské náboženství a řídil se koránem, odpovídal neurčitě a nejasně,“ zdůvodnila svůj včerejší verdikt soudkyně Baranová.

Pro islám už není tak zapálený

Upozornila také na to, že odsouzený neprojevil ani snahu spolupracovat s psychology nebo psychiatry na řešení schizoidní poruchy, kterou mu diagnostikovali znalci a kvůli které mu také soud uložil v rámci trestu ochranné psychiatrické léčení.

„Je si této duševní poruchy vědom, neudělal ale nic pro to, aby na své osobnosti pracoval,“ řekla soudkyně.

„S ohledem na vysokou společenskou škodlivost trestné činnosti, za kterou byl odsouzen, mohl pro podmíněné propuštění z výkonu trestu udělat víc,“ uzavřela soudkyně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Silovský (vpravo) u soudu

Sám Silovský v úterý řekl, že se cítí být stále muslimem, ale pro islám už není tak zapálený. „Pochopil jsem, že to, co jsem udělal, byla chyba, špatné rozhodnutí. Dnes už mě ideologie Islámského státu nezajímá. Tady ve vězení jsem četl hodně knížek, myslím, že mě to změnilo,“ prohlásil Silovský.

Podle svých slov žádné náboženské prvky islámu ve vězení nepraktikuje. „Některým spoluvězňům se to nelíbí, nechci tak poslouchat nějaké nadávky,“ tvrdil odsouzený muž.

Proč ve věznici nevyhledal odbornou pomoc k léčbě své osobnostní poruchy, vysvětlil tím, že nemá k tamním psychiatrům důvěru. „Vím, jak to tady chodí. Dali by mně nějaké prášky a tím by to skončilo,“ dodal Silovský.

S jeho předčasným propuštěním na svobodu nesouhlasil ani státní zástupce. „To, že dostal několik kázeňských odměn za úklid a pracovní morálku, ještě nesvědčí o jeho nápravě. Jde o osobu submisivní a závislou, která se vyznačuje podřídivostí. Je schopen pouze plnit pokyny a poslouchat rozkazy, a nikoliv sám se snažit o nápravu a vedení řádného života,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Novák.

Naopak obhájkyně Silovského se snažila soud přesvědčit, že si její klient předčasný návrat na svobodu zaslouží.

„Od počátku trestu si plní veškeré povinnosti, je nejlepším pracovníkem mezi vězni, chová se zdvořile a slušně. Posouzení jeho osobnosti nemůže být překážkou pro vyhovění žádosti o podmíněné propuštění, neboť ochranné léčení psychiatrické nemůže v žádné podobě vězeňská služba v průběhu výkonu trestu poskytovat. Sám nemá potřebu vyhledávat pomoc psychiatra, neboť žádné psychické problémy nemá,“ konstatovala advokátka.

Soudu také předložila potvrzení o přijetí do psychiatrické ambulance, kam by v případě propuštění Silovský docházel v rámci ochranné léčby.

Chtěl do Sýrie k IS

Mladík ze Spáleného Poříčí se začátkem února 2016 vydal do Sýrie, kde se chtěl přidat k bojovníkům Islámského státu a zapojit se do jejich válečných akcí.

Na teroristických útocích se prý podílet nechtěl. Cestu si pečlivě naplánoval, od letenek až po zapůjčení auta, kterým chtěl překročit hranice z Turecka do Sýrie. Na letišti v Istanbulu ho ale zadržela turecká policie, které po kratším pohovoru přiznal důvod své cesty.

Silovskému hrozilo až 12 let vězení, pomohlo mu ale přiznání. Soudce plzeňského soudu konstatoval, že bez něj by Silovského nemohli uznat vinným, protože jinak nebyl k dispozici žádný přímý důkaz. Silovský podle znalců jednal ve stavu zmenšené příčetnosti, trpí schizoidní poruchou osobnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám