Hlavní obsah

Výbuch varny v Ostravě zranil šest lidí a poškodil dům, obžalovaní přiznali vinu

Ostrava

Krajský soud v Ostravě se v pátek začal zabývat loňským výbuchem varny pervitinu v pětipatrovém panelovém domě v Ostravě-Hrabůvce, při němž utrpělo zranění šest lidí a byl poničen bytový dům a zaparkovaná auta. Škoda přesáhla 12 milionů korun. Obžalovaní vinu nepopírají.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dům poničený výbuchem drogové varny (24. února 2021)

Článek

Ze zavinění výbuchu a výroby drog je obžalován 38letý Karel Janáč. Za výrobu drog je spolu s ním souzen 49letý Pavel Holaň. Státní zástupkyně Lenka Břesková řekla, že pro Janáče bude žádat 15 až 16 let vězení, pro Holaně čtyři až pět let vězení.

Holaň, který je v současnosti ve vězení za neplacení výživného, před soudem přiznal svou vinu. „Je mi líto, co jsem těm lidem způsobil, nepočítal jsem s tím, že se něco takového může stát," řekl.

Janáč před soudem nechtěl vypovídat. Svůj podíl na celé věci nepopírá, jeho obhájce řekl, že ale nesouhlasí se současnou právní kvalifikací.

Soud bude řešit, zda šlo o obecné ohrožení úmyslné či neúmyslné, zda obviněný mohl předvídat, co se při manipulování s chemickými látkami může stát. V případě, že by to bylo posouzeno jako neúmyslný čin, mohl by obžalovaný dostat nižší trest.

Za výbuchem domu v Ostravě je zřejmě varna drog. Policie má podezřelého

Krimi

Drogu podle obžaloby obvinění vyráběli v letech 2020 a 2021. Kromě toho, že pervitin sami užívali, prodávali ho dál. Pokoušeli se ho také například i propašovat pod známkou na dopisech do vězení. Janáč už kvůli výrobě a nakládání s drogami byl v minulosti ve vězení.

V panelovém domě v Hrabůvce Janáč pervitin podle obžaloby vyráběl nejméně čtyřikrát. V noci na 24. února 2021 to skončilo mohutnou explozí a následným požárem. Janáč, jenž podle obžaloby výbuch při manipulaci s hořlavými látkami zavinil, při něm utrpěl vážná zranění. Zraněno bylo i dalších pět lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch domu v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Holaň spal ve vedlejším pokoji. U soudu líčil, jak ho Janáč vzbudil těsně před výbuchem. Pak popsal, jak před ním Janáč klečel a hořely mu vlasy a on ho uhasil. Sousedce na chodbě Holaň řekl, že bouchla karma a ať volá hasiče. Když hasiči přijeli, vyskočil z balkonu a utekl.

Z domu hasiči po výbuchu evakuovali 40 lidí. Exploze narušila jeho statiku, a tak všichni obyvatelé museli své byty opustit. Lidem, kteří o to projevili zájem, poskytl městský obvod Ostrava-Jih náhradní ubytování. Stále bydlí jinde.

Mluvčí obvodní radnice Gabriela Gödelová řekla ČTK, že dům se dosud opravuje. Mnozí lidé přišli nejen o bydlení, ale i o osobní věci, ve sbírce se pak pro ně vybralo více než 500 000 korun. „Žijeme někdo u známých, někdo v bytech, které nám poskytl úřad Ostrava-Jih, snažíme se přežít. Dům se opravuje, stavební firma pokračuje velmi dobře. Myslím, že tak na podzim se budeme vracet," řekla u soudu novinářům obyvatelka domu Dagmar Žurková, která je předsedkyní tamního bytového družstva.

Ostrava přispěje do sbírky pro obyvatele domu, kde explodovala varna drog

Krimi

Pochybuje, že od obžalovaných dostanou nějaké podstatné peníze. „Musíme platit dva byty. Pojišťovna nám vyplatila celé pojistné plnění, to jsme rádi. Pomohl nám úřad Ostrava-Jih, i se sbírkou, a úřad práce nám pomohl částkou hmotné nouze," řekla Žurková.

Když na událost z loňského února vzpomíná, vybaví se jí, že si nejdříve pomyslela, že bylo zemětřesení. „Najednou bylo strašné ticho. Vyšla jsem na chodbu a tam byly vyražené dveře z pantů, plno prachu,” řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám