Hlavní obsah

Výbuch v litvínovské chemičce se vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Noční výbuch v chemickém závodě v Záluží šetří policie jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Exploze krátce před středeční půlnocí zranila čtyři lidi, z toho jednoho těžce. Požár, který následně v areálu vypukl, se hasičům už podařilo téměř uhasit.

Foto: Hasiči Meziboří/Facebook

Požár v litvínovské chemičce

Článek

Výbuch podle vyjádření společnosti ORLEN Unipetrol, která podnik provozuje, způsobila technická závada na hydrokrakovací jednotce. Policie událost vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. ČTK to řekl policejní tiskový mluvčí Václav Krieger.

Chemičkou v Litvínově otřásl výbuch, čtyři zranění

Domácí

„Hydrokrakovací jednotka je odstavena a přebytečná produkce je řízeně spalována na bezpečnostních polních hořácích. Během dne budeme zjišťovat rozsah poškození, příčinu nehody určí zahájené vyšetřování,” informovala po šesté ráno na Twitteru společnost ORLEN Unipetrol, která chemičku provozuje.

Rafinerie jako celek podle ní zůstává v provozu. Životní prostředí ani bezpečí obyvatel okolních obcí podle vyjádření společnosti ohroženo nebylo. Výbuch byl slyšet kilometry daleko.

Většina hasičských jednotek už z místa odjela, na místě je stále podniková jednotka, která ochlazuje blízký zásobník a kontrolovaně nechává dohořet zbytky uhlovodíků. „Likvidace požáru je předpokládána v řádu hodin,” uvedli po deváté ráno hasiči na Facebooku.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám