Hlavní obsah

Vrchní soud zpřísnil trest muži, který pořezal tenistku Kvitovou

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 11 let zvýšil ve středu Vrchní soud v Olomouci Radimu Žondrovi (34) původní osmiletý trest, který mu uložil loni v březnu Krajský soud v Brně za útok na dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s útočníkem na KvitovouVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vyhověl tak odvolání státního zástupce, který požadoval zpřísnění právní kvalifikace z těžkého ublížení na zdraví na loupež. Žondra se domáhal vrácení věci krajskému soudu a tvrdil, že žalovaný skutek nespáchal. Soud ale jeho odvolání jako nedůvodné zamítl.

Za napadení tenistky Kvitové dostal osm let vězení

Krimi

Tenistka se jednání vrchního soudu nezúčastnila, neboť momentálně hraje na turnaji v australském Brisbane.

„Z provedených důkazů jednoznačně vyplývá, že obžalovaný to, co je mu kladeno za vinu, spáchal. Důkazy, které obhajoba navrhovala provést, jsou stejné, s nimiž se již vypořádal krajský soud, když je označil za nadbytečné. My jsme se z jeho názorem ztotožnili,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladimír Rutar.

Výslech Kvitové byl veden nezákonně a soud je podjatý, tvrdí obžalovaný Žondra

Krimi

Motivem loupeže, jak dále konstatoval, byl zisk. „Je nezpochybnitelné, že byl v tíživé finanční situaci. Měl dluhy v řádech statisíců,“ prohlásil soudce.

Musela na operaci

Žondra na Kvitovou zaútočil 20. prosince 2016 v jejím prostějovském bytě. Pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle, tehdy zazvonil na zvonek.

Tenistka ho pustila do domu a bytu, ukázala mu místo, kde má kotel na vodu. Když k němu stála zády, dal jí nůž na krk. Kvitová nůž chytla za ostří a Žondra nožem prudce trhl, čímž jí způsobil řezné rány na ruce, v níž drží raketu.

Kvitová po útoku musela podstoupit náročnou operaci, osm týdnů měla dlahu a na pět měsíců musela s tenisem přestat.

Foto: Petr Marek, Právo

Radim Žondra u olomouckého vrchního soudu.

Žondra nestojí před soudem poprvé. V minulosti byl odsouzen jako člen skupiny přepadávající důchodce a nyní si odpykává trest 2,5 roku za tip na přepadení seniora na Blanensku.

Jednoznačné důkazy

V případu Kvitové Žondra od začátku tvrdil, že byl v době jeho spáchání na stavbě desítky kilometrů daleko. Jeho vina však byla podle soudů jednoznačně prokázána. Při rozhodování vycházely zejména z toho, že Kvitová Žondru jako útočníka bez váhání označila, její tvrzení podpořily také výsledky vyhodnocení pachových stop.

„Petra Kvitová, s níž jsem od rána v kontaktu, vzala rozsudek na vědomí. Pro ni ta záležitost skončila okamžikem jejího výslechu, nicméně je pochopitelně ráda, že soud i v odvolacím řízení potvrdil to, že ona určila pachatele a rozhodl o trestu,“ řekl Právu bezprostředně po verdiktu vrchního soudu mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Petra Kvitová na australském turnaji v Brisbane.

Nad spekulacemi obhajoby o tom, že Kvitová si zranění způsobila sama a lidé kolem ní toho využili k vytvoření dojemného příběhu, se hráčka podle něj „hořce pousmála“.

„Dá se to komentovat slovem nehoráznost. Pokud někdo tvrdí, že je to jakási kamufláž zranění, které si levák způsobil sám na levé ruce, pak že její tým něco vymýšlel, to je až spiklenecká teorie. Však také soudy jednoznačně vyvrátily tyto nesmysly a absurdní spekulace,“ dodal Tejkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám