Hlavní obsah

Vrchní soud snížil trest muži v kauze úmrtí po syntetických drogách

Olomouc

O pět let snížil ve čtvrtek osmiletý trest Vrchní soud (VS) v Olomouci Lukáši Masnému z Ostravy souzenému v kauze nebezpečných syntetických kanabinoidů, kvůli nimž se od září 2018 v Moravskoslezském kraji přiotrávilo 24 lidí. Dva muži po požití drog zemřeli. Masnému, který jedné z obětí smrtící syntetickou drogu nabídl, původně hrozilo až 18 let.

Lukáš Masný u Vrchního soudu v Ostravě.Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vrchní soud se případem zabýval už podruhé. Poprvé, loni v červnu, obžalovanému potvrdil osmiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud.

Případ mu však vrátil Nejvyšší soud kvůli doplnění dokazování. Nově vrchní soud rozhodl, že Masný za smrt kamaráda odpovědnost nenese. Za mříže ho poslal za poskytnutí omamné drogy.

Foto: Petr Marek, Právo

Lukáš Masný u olomouckého vrchního soudu.

„Po výslechu znalce jsme došli k závěru, že obžalovanému není možné přičítat, že nese za smrt kamaráda odpovědnost ani z nevědomé nedbalosti. Předpokládal, že oba užijí marihuanu, a v tomto případě nejsou známy poznatky, že by mohla způsobit smrt,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Droga nejspíš z Polska

Tragická události se stala v září 2018 v Komenského sadech v centru Ostravy. Masný společně s kamarádem pili alkohol. Drogu si vzali z plastového sáčku. Mysleli, že jde o konopí, ve skutečnosti šlo o syntetickou drogu. Sáček s hmotou za účelem inhalace předal Masný podle soudu kamarádovi a zapálenou hmotu poté společně kouřili. Kamarád Masného po aplikaci utrpěl těžký otok plic a mozku, kvůli čemuž i přes odbornou pomoc zemřel. Po požití zkolaboval i Masný, podařilo se ho však zachránit.

V Kyjově uzavřeli část ulice kvůli likvidaci varny pervitinu

Krimi

Vinu u soudů popíral. „Byl jak můj bratr, šest let jsem s ním byl na ulici, dělal pro mě první poslední. Jsem obžalovaný za to, že jsem zabil svého kamaráda, to bych nikdy neudělal. Nemohli jsme tušit, že jsme kouřili jedovatou trávu," uvedl už dříve u soudu muž.

Policie v souvislosti se sérií otrav syntetickou drogou v Moravskoslezském kraji obvinila dvě desítky lidí. Drogou se od září 2018 v regionu přiotrávilo 24 lidí, dva muži po jejím požití zemřeli. Poslední případ otravy se objevil v květnu 2019.

Syntetické drogy pocházejí zřejmě z Polska. V Ostravě se podle kriminalistů balíčků někdo zbavil v souvislosti se zákazem syntetických drog v Polsku. Přibližně 1000 balíčků syntetické drogy našla v Ostravě v kontejneru na komunální odpad bezdomovkyně. Prostřednictvím jejího syna se začaly dávky šířit mezi další bezdomovce.

Metráky extáze mířily z Evropy do Asie, gang podle policie řídila žena z Prahy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám