Hlavní obsah

V Kyjově uzavřeli část ulice kvůli likvidaci varny pervitinu

Právo, Milan Vojtek
Kyjov

Od pondělního rána je část třídy Komenského v Kyjově uzavřena policisty. Likviduje se totiž nebezpečný odpad ve dvou domech, kde odsouzený František Matura, alias Chemik, provozoval spolu s komplici varnu pervitinu a sklad chemických látek. Začátek likvidace přišel více než dva roky poté, co policisté Maturu zajistili a vtrhli do jeho laboratoře.

Likvidace nebezpečného odpadu z varny pervitinu v KyjověVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Žádali jsme ministerstvo vnitra a životního prostředí o součinnost. Od obou se nám dostalo shodné odpovědi, že máme postupovat v souladu se správním řádem. Ještě jsme se pokusili o součinnost majitele, žádali jsme o jeho souhlas se vstupem. Trvalo to delší dobu. Stejně jsme nebyli úspěšní, proto postupujeme formou nařízené exekuce,“ uvedl důvod uzavření ulice mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

V pondělí ráno dorazili hasiči, aby byli v případě nutnosti k dispozici, policisté uzavřeli ulici a na základě exekuce otevřeli dva domy, v nichž Matura úřadoval. Nebezpečného obsahu je zbaví specializovaná firma.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V uzavřené ulici, za trvalé přítomnosti hasičů, se pracovníci specializované firmy pustili v pondělí do vyklizení domu plného chemikálií.

„Vycházíme z posudku, který máme k dispozici, ale nejdůležitější je průzkum lokality, do kterého jsme se pustili. Komplikací je spousta materiálu v objektu a bude třeba prořezat zeleň, která tam vyrostla. Pak začneme selektovat jednotlivé chemikálie podle charakteru, abychom vyloučili nežádoucí reakci. A budeme je odvážet,“ uvedla mluvčí společnosti SUEZ CZ Kateřina Kodadová.

Na specialisty čeká ve dvou domech zhruba deset tun různých chemikálií. „Mnohé jsou nebezpečné životnímu prostředí. Když povinný v určené lhůtě nekonal, musíme tak učinit jako příslušný městský úřad, konkrétně vodoprávní úřad, my,“ uvedl Zdražil.

Pracovníci specializované firmy zjistili v pondělí kolem poledne při prohlídce domu, že v jedné z nádob je chlór. Vzhledem k možnému ohrožení zdraví rozhodli policisté a hasiči o evakuaci asi dvou desítek lidí z nejbližších domů a  obyvatelé zástavby v okruhu sta metrů dostali doporučení nevětrat až do likvidace hrozby.

Chemik podle obžaloby vařil pervitin, doma měl bojový plyn i výbušninu

Krimi

Náklady mají být podle smlouvy zhruba dva miliony korun. Sto osmdesáti tisíci korunami přispěje kraj na likvidaci tlakových nádob. Peníze, které Kyjov uhradí, bude po Maturovi vymáhat.

Uzavřenou ulici i místo práce hlídá policie. „Nasadili jsme tři desítky policistů, místních i posil. Odkláníme dopravu, střežíme i samotný dům, kde se pracuje. Pokud bude potřeba, budeme doprovázet vozidla s nebezpečným odpadem. Zhruba od osmnácté hodiny do obnovení prací ráno bude ulice průjezdná,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na vyklizení domu počítají policisté s dvěma pracovními týdny, situace se může změnit podle potřeby.

Drogový gang na Karvinsku vyrobil 130 kg pervitinu, jeho členkou je i 72letá žena

Krimi

Vrchní soud v Olomouci v únoru potvrdil Maturovi trest vězení 11 let. Jeho dvěma komplicům Radkovi Zichovi a Miroslavu Maňákovi soud potvrdil trest 10 a 9 let za mřížemi.

„Obžalovaný Matura za přispění dalších osob vybudoval velkokapacitní chemickou laboratoř pro výrobu metamfetaminu, bez zákonného oprávnění přechovával různé nebezpečné chemické látky a směsi, přičemž je z velké části nevhodně skladoval. A s ohledem na to hrozilo značné riziko, že dojde k výbuchu nebo požáru,“ zaznělo tehdy u soudu.

Vražda mladíka na Hodonínsku zůstala bez trestu

Krimi

Matura s Maňákem byli navíc od února souzeni u Krajského soudu v Brně za šest let starou vraždu na Hodonínsku.

Podle obžaloby muži tehdy měli mučit a udusit pytlem drogově závislého mladíka a jeho tělo následně zakopat v lese.

Vinu oba muži popřeli, Maňák později přiznal, že jen pomohl s úklidem těla. Soud je začátkem června zprostil obžaloby z vraždy. Maňák dostal trest pouze za to, že neznámému pachateli pomohl zbavit se těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám