Hlavní obsah

Vrah střílel i potom, co se policejní hlídka z restaurace stáhla, tvrdí svědkyně

Uherský Brod
Aktualizováno

Kuchařka z restaurace Družba v pátek televizi Prima popsala situaci na místě střelby. Tvrdí, že kdyby policejní zásah probíhal jinak, mohli by někteří lidé střelbu Zdeňka Kováře přežít. Výstřely totiž podle ní padaly i potom, co policisté z místa odešli. Kuchařka tvrdí, že pomohla zachránit život šesti lidí, protože nechala otevřené služební dveře, kterými mohli z restaurace utéct.

Svědkyně popisuje průběh střelby v Uherském BroděVideo: Prima FTV

 
Článek

Žena potvrdila slova dalších svědků, kteří v restauraci byli a střelbu přežili, že muž neřekl jediné slovo, nekřičel. ”Bylo tam ticho a jen střelba,“ řekla žena.

Kovář podle ní měl první na ráně servírku, která právě nesla polévku.

Kuchařky připravovaly jídlo na další den, když slyšely střelbu. Podívaly se a viděly muže, který do restaurace přišel, jak střílí.

Žena popsala, že otevřela dveře, které lze otevřít jen z kuchyně do prostor restaurace a vyhlédla ven. Viděla šest lidí za stolem, jak padli. Myslela, že jsou mrtví, ve skutečnosti ale povalili stůl, aby se jím kryli. Kuchařka šla zpět a dveře už nechala otevřené. Těmito dveřmi pak oněch šest lidí uteklo.

„Těmto šesti lidem jsem zachránila život, nám život zachránil šéf,” řekla. Napřed utíkal pryč, ale pak se pro kuchařky vrátil. „Vypadněte, co tu stojíte, říkal jim.“ Jednu pak chytil za rukáv a odvlekl ji.

Zachránili se i další hosté, kteří využili toho, že na chvíli přestal střílet, a zaútočili na něj židlí.

Tragédie v Uherském Brodě má svého hrdinu: Jiří Nesázal svým jednáním zachránil tři životyVideo: TV Nova

Hlídka se stáhla

Do restaurace se dostala hlavním vchodem policejní hlídka, na niž začal útočník pálit. Kuchařka Primě řekla, že výstřely se ozývaly i poté, co policisté odešli. Ona i její muž si myslí, že někteří zranění mohli v tu chvíli ještě žít a střelec je střelil do hlavy po odchodu policistů.

Policisté podle ní mohli k zásahu využít zadní vchod, jak jim říkal vedoucí restaurace. V té době už věděli, že jsou uvnitř zranění, protože účetní se dvěma střelami v těle už byla na lehátku u sanitky.

Vedoucí restaurace podle ní policistům říkal, že vevnitř jsou zranění lidé. Provozovatel zařízení Pavel Karlík, kterého kuchařka zmínila, už ve čtvrtek řekl, že policii podepsal mlčenlivost a nebude se vyjadřovat.

Do restaurace nakonec vpadla zásahová jednotka, která dorazila z Brna. Zásah prošetří policejní inspekce. Děje se tak vždy, když při policejní akci zemřou lidé.  Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek řekl, že podle informací, které dostal, má dojem, že policie nepochybila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám