Hlavní obsah

Vlak do Varů měl čekat, ale nečekal. Protijedoucí soupravu odhodil 12 metrů zpět

– Karlovy Vary
Právo, Novinky, ok, vor

Z nahrávek vysílaček mezi strojvedoucím a dispečerem vyplynulo, že vlak jedoucí do Karlových Varů měl počkat ve stanici Pernink, uvedla ve středu Drážní inspekce. Jako pravděpodobná příčina nehody je selhání lidského faktoru, vyšetřování ale bude probíhat několik měsíců.

Čelní srážka dvou osobních vlakůVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

„Po poslechnutí nahrávek mezi dispečerem a strojvedoucím, který jel do Karlových Varů, víme, že strojvedoucí měl počkat na křižování v Perninku. Což neudělal a odjel na trať,“ řekl Novinkám mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Na Karlovarsku se čelně srazily dva osobní vlaky. Na místě jsou mrtví a desítky zraněných

Krimi

Podle něj se jeden z rychloměrů zasekl na rychlosti 47 km/h, přičemž povolená rychlost na trati je 50 km/h. „Vlak jel tudíž téměř maximální rychlostí, dá se předpokládat, že druhý vlak se mohl pohybovat do rychlosti 50 km/h, takže ta nárazová rychlost mohla být vysoká. Nicméně informace z toho druhého vlaku nemáme,“ konstatoval Drápal.

Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera Radiožurnálu řekl, že o velké nárazové rychlosti svědčí i to, že Regionova jedoucí od Karlových Varů se po střetu posunula o 12 metrů zpět.

Drážní inspekce bude mít výsledky vyšetřování během několika měsíců, již teď ale pracuje s verzí, že došlo k selhání lidského faktoru. „Budou provedeny komisionální zkoušky a prohlídky a další analýzy,“ vysvětlil Drápal.

Po srážce vlaků u Perninku zadrželi strojvůdce. Co jsem to udělal, vzlykal podle svědka

Krimi

Škodu Drážní inspekce vyčíslila předběžně na 20 milionů korun. Zraněno bylo podle ní lehce 15 lidí, vážnější zranění mělo devět lidí. Dva lidé zemřeli, z toho jeden Němec.

Strojvedoucí bědoval

Nehoda se stala v úterý po třetí hodině odpoledne mezi Perninkem a Oldřichovem na železniční trati mezi Karlovými Vary a německým Johanngeorgenstadtem. Na perninském nádraží se vlaky mířící proti sobě normálně míjejí, ale před nehodou vlak mířící do Karlových Varů na protijedoucí spoj nečekal. Podle jednoho svědka ale jeden ze strojvůdců po nehodě seděl vedle kolejiště na svahu a bědoval: „Co jsem to udělal, co jsem to udělal,“ přičemž se držel dlaněmi za hlavu.

Foto: Drážní inspekce

Nehoda vlaků u Perninku

Obě kabiny vlaku srážka zničila. Podle Drážní inspekce cestovalo v obou vlacích třiatřicet lidí včetně personálu. Vlaky se střetly asi čtyři sta metrů od nádraží v Perninku v nepřístupném hornatém terénu.

Na Karlovarsku se čelně srazily dva osobní vlaky. Na místě jsou mrtví a desítky zraněnýchVideo: Rudolf Voleman, Právo

Ve vlacích byla podle prvních příchozích záchranářů z řad pomáhajících místních obyvatel všude krev, jednoho z cestujících resuscitovali, další byl zaklíněn nohama do dveří a do toho plakaly vyděšené děti. Hasiči museli bez pomoci techniky vynášet zraněné včetně zaklíněných lidí z obou souprav. Zranění byli vyproštěni a rozvezeni do nemocnic během tří hodin, podle agentury DPA jsou mezi nimi také němečtí státní příslušníci.

Dopravu místo vlaků dočasně zajišťovaly náhradní autobusy. Podle Českých drah, které dopravu na jednokolejné trati provozují, se vlaky Regionova jedoucí od Karlových Varů a RegioShark odjíždějící z Perninku měly křižovat ve stanici Pernink na trati D3, kde řízení dopravy spočívá na lidech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám