Hlavní obsah

VIDEO: Novák přiznal vraždu Jakuba, podle advokáta by dostal trest smrti

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Předseda trestního senátu Krajského soudu v Hradci Králové Petr Mráka ve středu zahájil hlavní líčení se slovenským občanem Antonínem Novákem (43), obžalovaným ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka v Havlíčkově Brodě. Novákův advokát Rudolf Fori řekl, že kdyby v ČR existoval trest smrti, jeho klient by ho zřejmě dostal.

Článek

Soudce Mráka vyzval k výpovědi obžalovaného Nováka. Poučil ho o jeho povinnostech, po poradě s obhájcem Novák však odmítl vypovídat. Mráka se rozhodl číst z policejních protokolů, pořízených z výslechů Nováka loni v létě.

Antonín Novák v soudní sínifoto: Právo/Petr Hloušek

Jakub se ztratil loňského 4. května a zhruba po měsíci kriminalisté vypátrali, že jeho zmizení má na svědomí právě Novák. Jakuba podle obžaloby zavraždil týž den kvůli tomu, aby neprozradil, že jej obžalovaný znásilnil. Tělo vrah ukryl v lese pod větvemi a listím asi čtyři kilometry za městem.

Novák měl kvůli svým pedofilním sklonům problémy se zákonem už ve své vlasti.

Novák si chtěl fotit chlapce

Novák po zadržení přiznal policii své tresty z minulosti, v Havlíčkově Brodě si koupil fotoaparát, aby si mohl fotit chlapce. V osudný den po obědě se procházel po městě, v parku uviděl Jakuba, dal se s ním do řeči, napadlo ho vlákat jej do pokoje. Hrál si na počítači, pak se díval na pohádku, přitom mu Novák sahal mu na přirození a poté jej svlékl.

Podle policejních protokolů Novák Jakubovi řekl, že budou dělat to, co dospělí. Jakub vzlykal. „Držel jsem mu ruce, aby mě neodstrkoval,“ vypověděl Novák.

Novák znásilnění Jakuba podrobně popsal. Když ho vedl jakoby domů, Jakub říkal, že všechno řekne otci. Novák Jakuba vedl přes město a přitom jej napadlo, že ho uškrtí.

Došly mu léky

Když ho zatkla policie, ukázal, kam skryl tělo. U výslechu uvedl, že lituje toho, co provedl. „Měl jsem jít k lékaři,“ řekl.

O svém léčení na Slovensku řekl, že užíval předepsané léky, které mu však v lednu došly. Předtím byl umístěn v léčebně v Plešivci.

Po krátké přestávce Novák požádal, aby mohl opustit soudní síň, Mráka to zamítl.

Po pauze začali mluvit svědci, kteří se s Novákem v Havlíčkově Brodě viděli. Vypovídala i žena, která Šimánka viděla na hřišti a současně tam zahlédla i Nováka, jak si Jakuba fotil. Poté promluvil i majitel ubytovny, kde Novák bydlel.

Novák je ve špatném psychickém stavu

Novákův obhájce Rudolf Fori řekl, že jeho klient odmítl vypovídat kvůli tomu, že je ve špatném psychickém stavu. „Vyplývá to z toho, že si uvědomuje beznadějnost své situace. Myslím, že kdyby u nás byl trest smrti, zřejmě by ho dostal. Všichni sexuologové, psychiatři a psychologové uvedli, že jeho resocializace je vyloučena,“ uvedl Fori.

Dodal, že Novák je srozuměn s tím, že jiný než nejtěžší trest nemůže čekat. Fori ale vidí i polehčující okolnosti. „Je to účinná lítost obžalovaného, plné doznání a napomáhání policii při objasnění trestného činu. V jeho neprospěch naproti tomu hovoří to, že čin spáchal zavrženíhodným způsobem, na osobě nezletilé a že byl v minulosti čtyřikrát soudně trestán za stejné trestné činy, tedy za pohlavní zneužívání,“ dodal advokát.

Soudce Mráka odpoledne vyslechl ještě dva svědky, kteří Nováka znali z minulosti. Ve čtvrtek se budou konat výslechy soudních znalců z oboru soudní lékařství, psychologie,  sexuologie, psychiatrie a klinická psychologie.

„Rozsudek nebude vyhlášen dřív než v pátek ve 13  hodin,“ uvedl Mráka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám