Hlavní obsah

Jakuba deset dní od zmizení opět hledali potápeči a kynologové

Právo, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Pátraní po zmizelém devítiletém Jakubovi Šimánkovi nepřineslo ani po deseti dnech hmatatelný výsledek, případu se nyní ujímají specialisté z krajské policejní správy v Hradci Králové. Policisté se na dva dny vrátili k rozsáhlým pátracím akcím, znovu povolali hasiče i nejrůznější specialisty, včetně potápěčů a kynologů.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Policisté znovu prohledali řeku Sázavu

Článek

„Rozhodli jsme se, že znovu prohledáme celou kaskádu rybníků ve městě a řeku Sázavu v úseku Havlíčkova Brodu. Cíl je jednoznačný: chceme jednoznačně vyloučit, že se Jakub utopil a je někde ve vodě,“ zdůvodnil obnovení plošného pátrací havlíčkobrodský policejní mluvčí Bohuslav Rada.

Policisté nechali v úterý i ve středu snížit hladinu Sázavy ve vybraných úsecích na nejnižší možnou mez, ze člunů pročesávali břehy řeky, s pomocí sonaru prohlíželi nepřístupná místa na dně. „V úterý a ve středu jsme nasadili 60 až 65 lidí, máme tady znovu potápěče i tři psovody se psy,“ upřesnil rozměr rozšířené pátrací skupiny policejní mluvčí.

Žádná stopa

Základní poznatek po deseti dnech pátrání je totiž stále stejný. „Pořád se nemáme čeho chytit. A to navzdory intenzivní práci policistů i dalších specialistů, navzdory zvýšenému zájmu veřejnosti o tento případ. Každý den máme kolem padesáti telefonátů, přesto tyto poznatky do pátrání nic zásadního zatím nepřinesly,“ připomenul Rada.

Jakub Šimánek

„Budeme pokračovat v započatém pátrání. Náš zájem se nyní bude více soustředit do rizikových míst, bližší informace zveřejníme ve čtvrtek,“ prohlásila mluvčí královéhradecké policejní správy Lenka Burýšková.

Po Jakubovi se slehla zem v neděli 4. května mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou, kdy si odešel z domu na sídlišti Žižkov hrát na dětské hřiště do nedalekého parku Budoucnost v blízkosti centra Havlíčkova Brodu. Naposledy byl v jeho blízkosti viděn štíhlý muž v nápadných hranatých brýlích a se stříbrným fotoaparátem v ruce, jehož pravděpodobný portrét sestavili a zveřejnili policisté právě před týdnem.

Policie hledá svědka, který by mohl přinést cenné informace do případu pohřešovaného Jakuba Šimánka

„Ani tohoto muže stále nemáme, nevylučujeme, že to mohl být cizinec. Hledáme ho nadále jako svědka,“ zopakoval týden starou výzvu Rada. Role zmíněného muže v případu ztracení Jakuba je ovšem zcela otevřená, mohl být i pachatelem, případně prostředníkem při ztracení dítětě. Už týden pracuje policie i s variantou, že se Jakub mohl stát obětí únosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám