Hlavní obsah

Ve 180 kilometrech měl způsobit smrtelnou nehodu, za obecné ohrožení mu hrozí 15 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jako smyslů zbavený se měl podle obžaloby řítit loni na podzim silnicí na Znojemsku Stanislav Sochna (29). Posilněn alkoholem měl riskantně předjíždět, v rychlosti 180 kilometrů v hodině měl pak dostal smyk a střetl se s protijedoucím autem. Jeho řidička neměla žádnou šanci přežít. Za obecné ohrožení nyní mladému muži hrozí až 15 let za mřížemi.

Stanislav Sochna u brněnského krajského souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Bylo možná jen dílem štěstí a duchapřítomných reakcí dalších řidičů, že nedošlo ještě k větší tragédii. Podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové totiž Sochna za volantem svého Volva krátce před nehodou nebezpečně předjížděl a mnoho nechybělo, aby smetl protijedoucí vůz, v němž jely i dvě děti.

„Takto předjížděl v zatáčce, kde je navíc plná čára. Poté pokračoval a v rychlosti 179 kilometrů v hodině dostal smyk, nezvládl jej a přejel do protisměru. Tam narazil do protijedoucího Fiatu. V něm na místě zemřela jednapadesátiletá žena,“ prohlásila žalobkyně. Místem střetu navíc jen pár vteřin předtím projížděl cyklista, který měl velké štěstí, že jej nesmetly trosky havarovaných aut, z Volva totiž na silnici vyletěl i celý motor.

Obžalovaný seděl před svým autem a pořád dokola opakoval: Pomoz mi kamaráde, nevolej benga
Svědek k jednání obžalovaného po nehodě

Sochna přitom za volantem neměl co dělat, měl totiž zákaz řízení kvůli tomu, že řídil pod vlivem drog, navíc po nehodě mu naměřili 0,87 promile alkoholu. Před soudem přitom mladý muž předstoupil bez náznaku lítosti či sebereflexe. „V tu chvíli mi nepřišlo, že jedu tak rychle,“ utrousil. Ve své předchozí výpovědi v přípravném řízení tvrdil, že za nehodu mohla řidička. „Paní si chtěla asi zkrátit zatáčku, což bylo příčinou dopravní nehody. Ona mi tam vjela. S její rodinou jsem se po nehodě nekontaktoval,“ vypověděl. Na dotaz soudu, kdo jej nyní živí, odpověděl, že maminka.

Bez šance na přežití

„Lepil se mi na zadek, pak začal předjíždět v zatáčce. Auto, co jelo proti, muselo jet strouhou, všiml jsem si, že tam měl děti, ještě jsem se díval, jestli to vybere. Potom jsem viděl oblak hlíny. Když jsem tam dojel, běžel jsem k havarovanému autu. Rozkopal jsem čelní sklo, vlezl jsem dovnitř, byla tam paní, ale neviděl jsem nikde její hlavu. Nakonec jsem nahmatal krk, úplně jsem ho prohmátl. Bylo mi jasné, že to je konec,“ popsal jeden z řidičů, který byl sám bezohlednou jízdou ohrožen.

Řidička podle znalců neměla šanci zdrcující náraz přežít, měla doslova roztrhané vnitřní orgány a nemohla ji zachránit ani rychlá pomoc záchranářů. „Pro mě byl nejhorší zážitek z nehody ten, že tady pan obžalovaný seděl před svým autem a pořád dokola opakoval: Pomoz mi kamaráde, nevolej benga,“ přidal další svědek.

Verdikt vynese na začátku prosince senát v čele s Martinem Vrbíkem po výslechu znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám