Hlavní obsah

V Rumunsku zkolaboval počítačový systém, kolona kamionů na Břeclavsku měla 20 km

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Dvacet kilometrů měřila ve čtvrtek po poledni kolona kamionů před hraničním přechodem Lanžhot – Brodské na dálnici D2. Začínala tak již u Podivína na Břeclavsku. Důvod byl nefunkční počítačový systém v Rumunsku, které následně do země nepouštělo kamiony.

Kolona kamionů na dálnici D2Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Kamiony na své území nepouštěli slovenští policisté. Slovensko ale podle jejich vyjádření nebylo viníkem vzniklých problémů. „Upozorňujeme všechny účastníky silničního provozu, že se maďarská strana rozhodla zpomalit až úplně zastavit vjezd kamionové dopravy na své území. To bude mít výrazné následky na dopravní situaci na území Slovenské republiky – především v okolí otevřených hraničních přechodů,“ informovala už v předstihu řidiče slovenská policie.

Doprava na Slovensko stále kolabuje, z vrtulníku natočili kilometry kolon

Koronavirus

Důvodem mělo být rozhodnutí maďarského krizového štábu v reakci na kolaps počítačového systému na rumunské straně. Pro potíže na hranici s Rumunskem Maďarsko omezilo provoz i na hranici se Slovenskem. Dobu, po kterou bude platit opatření na slovensko-maďarské hranici, nelze odhadnout. V pozdních odpoledních hodinách však už kolony na hranici nebyly.

Kolonu objeli

Slovenská policie odkláněla kamiony na parkoviště, odpočívadla a odstavuje je na krajnici silnic. „Musíme omezit nápor kamionů ze všech hlavních tahů směrem do Bratislavy,“ uvedla slovenská policie. Z toho důvodu zastavila dopravu už na hranici s ČR a na našem území vznikla dvacetikilometrová kolona.

V koloně ovšem uvázli i řidiči, kteří do Maďarska nemíří. Ti šťastnější sjeli včas z dálnice a navzdory zákazu pro těžká auta objížděli kolony po souběžné silnici z Hustopečí do Břeclavi a vydali se do Hodonína, aby na Slovensko projeli přes Holíč. Podle mluvčího hodonínské policie Petra Zámečníka se ovšem snažili neposílat auta na náhradní trasu z Břeclavi do Hodonína, protože v pondělí začala šest týdnů trvající oprava vozovky u Lužic a provoz tam je řízen kyvadlově semafory. Nápor kamionu by tah zahltil.

Řidičům kamionů, čekajícím v koloně před hranicí, nejvíc vadila skutečnost, že v koloně stáli bez ohledu na cíl cesty. V koloně postávají i kamiony, které jedou jen na Slovensko. „Proč policie neodkloní jen auta směřující do Maďarska, ale blokuje i kamiony které jedou třeba vykládat do Bratislavy,“ zlobil se Róbert Perinaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám